Aktywne Wpisy
tabpaw +310
Tak sobie myślę o tym wszystkim co się dzieje w Polsce na rynku nieruchomości to załamuję ręce...
Mam 25 lat i kurczę no chciałbym w końcu mieszkać na swoim. Jestem reprezentantem młodych, przeciętnych ludzi, którzy mają pracę (nie, nie 15k IT), mam dziewczynę, jakieś wizje przyszłości lub po prostu już tylko marzenia. Nie mam bogatych rodziców, nic od nikogo nie dostałem, a w tym kraju nawet nie mogę się w pełni usamodzielnić
Mam 25 lat i kurczę no chciałbym w końcu mieszkać na swoim. Jestem reprezentantem młodych, przeciętnych ludzi, którzy mają pracę (nie, nie 15k IT), mam dziewczynę, jakieś wizje przyszłości lub po prostu już tylko marzenia. Nie mam bogatych rodziców, nic od nikogo nie dostałem, a w tym kraju nawet nie mogę się w pełni usamodzielnić
Salido +308
Minął 11. (z 73) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
65 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
69 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
W ciągu ostatniej doby miało miejsce 8 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.
65 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
69 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacj
Stańczyki to mała wieś położona w województwie warmińsko-mazurskim. To tutaj znajdują się majestatyczne, ogromne kolejowe wiadukty. Są to imponującej wielkości zabytki, pomniki techniki budowlanej. Umiejscowione nad rzeką Błędzianką stanowią część nieczynnej linii kolejowej Gołdap – Żytkiejmy.
Pierwszy most został zbudowany w latach 1912 — 1914, po którym pociągi kursowały do 1944 r. W latach 1923 — 1926 wzniesiono drugi most. Mimo potężnych nakładów pracy nigdy nie był użytkowany.
Co ciekawe, akwedukty budowano w rejonie, w którym trwały intensywne działania wojenne. Sama linia kolejowa służyła w głównej mierze do celów militarnych. Miała ułatwić bardzo szybki transport żołnierzy oraz ich zaopatrzenia z terenów Puszczy Rominckiej. Jeszcze w latach 40. po słynnych mostach kursowały pociągi, które woziły m.in. głazy z Suwalszczyzny do budowy kwatery Hitlera. Same mosty nie ucierpiały podczas działań II wojny światowej. W 1945 r. tory zostały niestety rozebrane przez Armię Czerwoną i linia kolejowa zakończyła swoje funkcjonowanie.
Kiedyś mosty pełniły funkcje głównie użytkowe, teraz stanowią przede wszystkim doskonały punkt podczas rodzinnych wycieczek. Deptak spacerowy na wysokości 36 m nad ziemią cieszy się dużym zainteresowaniem wśród turystów odwiedzających te tereny. Kiedyś dla miłośników mocnych wrażeń organizowane były w tym miejscu skoki na bungee, jednak ze względu na kiepski stan techniczny wiaduktów zaprzestano organizowania tej rozrywki.
Link do znaleziska tradycyjnie znajduje się Tutaj
Zainteresowanych moimi znaleziskami wołam w komentarzach.
Zapraszam do obserwowania mojego tagu #szaryburekfoto pod którym wrzucam zdjęcia z miejsc opuszczonych.
Mój blog / Fanpage / Instagram / Patronite
#fotografia #opuszczone #polska #ciekawostki #historia #podrozujzwykopem
No i warto śmignąć do niedalekich Botkun gdzie są mniej znane kolejne dwa wiadukty.
@nightmeen: ukradzione.
Jak ci w nocy zajebią katalizator z auta to mówisz że został zdemontowany? xDDD
@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen:
Było świetnie :)
Uwielbiam to miejsce :)