Aktywne Wpisy
DrCieplak +3
Czy znacie biednych ludzi w przedziale wiekowym 30-40 lat? Najbiedniejsza osoba w tym wieku jaką znam ma mieszkanie i dom, który niedawno kupiła. Łączny majątek ok. 1.5 mln zł, podobnie mało z ludzi których znam mam jeszcze tylko ja. #finanse #pieniadze #nieruchomosci #polska #gospodrka #bieda #bogactwo
Samuraj_ze_Spychowa +211
Wczoraj około godziny 14 w miare słoneczny dzien policja pod pewnym sklepem przeprowadzała interwencje w sprawie źle zaparkowanego samochodu i mieli zasłonięte twarze w sposób taki jak na grafice.
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego policjanci jak przestępcy wręcz ukrywają swoje twarze prowadząc zwykłe czynności na mieście wobec niestanowiących żadnego zagrożenia obywateli? Ps. Rozumiem że jak byl covid to mieli nakazane zasłaniać usta ale teraz?
Ps. Wcale nie czuję sie bezpieczniejszy widząc takich
Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego policjanci jak przestępcy wręcz ukrywają swoje twarze prowadząc zwykłe czynności na mieście wobec niestanowiących żadnego zagrożenia obywateli? Ps. Rozumiem że jak byl covid to mieli nakazane zasłaniać usta ale teraz?
Ps. Wcale nie czuję sie bezpieczniejszy widząc takich
Gdzie są elektryczne busy? Przecież pojazdy DMC 3.5t nie będą wyłączone z zakazu rejestracji samochodów spalinowych. Rynek elektrycznych busów praktycznie nie istnieje oprócz paru modeli do rozwożenia conajwyzej listów po wiosce.
Kojarzycie jak bus łyka 10L diesla nawet jadąc przepisowo na autostradzie? xD To na prąd będzie >40KWh/100km zaokrąglając w dół i jadąc wolniej najbardziej futurystycznym busem jaki mogę sobie tylko wyobrazić (nie można przeliczyć KWh z diesla bo elektryk prawie 100% energii wykorzystuje, a spalinowiec pewnie z 30% - więc biorę kompakta palącego 7.5L diesla i proporcjami podnoszę zużycie prądu tesli do busa)
Ergo: 500kg baterii wystarczy na około 170km jazdy. Albo busy zostaną wykluczone z zakazu i zacznie się abusing prawa jak w USA, 80% ludzi zacznie kupować i jeździć pickupami a zamiast obniżenia CO2 poleci tylko w górę. Albo zakaz zostanie zaorany zanim do niego dojdzie bo już od 1.2035r nikt nie weźmie w leasing nowego busa i transport zacznie przypominać ten na Kubie
Elektryczny duży bus nawet z bateriami 100KWh będzie miał odpowiednik 18 litrowego baku diesla lekko licząc xD A rewolucji w bateriach nie ma nawet na papierze a co dopiero w fabryce za 5-10 lat
Jako że busów elektrycznych na drogach nie ma to jestem w stanie założyć się o kasę że któryś z tych scenariuszy wypali. Ewentualnie czeka nas renesans małych ciężarówek z tacho. Busa się kupuje do pracy więc nikt nie może sobie pozwolić na marnowanie kasy przez flotę, rożnica w użytkowaniu takiego busa jest na tyle duża że nawet firmy eksperymentalnie się w to nie bawią. To po prostu nie działa i nie będzie działać do czasu jakiegoś totalnego przełomu
Jedyne co jesteśmy w stanie zaoferować poprzez elektryfikacje to ciche samochody w stylu wózek do podwożenia dzieci do przedszkola z domku podmiejskiego. Przy stanie PKP w Polsce i naszego rządu wróci radosna jazda PKSami przez wioski :D
#motoryzacja
nie zadawaj tak trudnych pytan, bo wiesz ze nie bedzie na nie odpowiedzi