Aktywne Wpisy
mickpl +417
IntruderXXL +295
TOTAL 1000KG treningowo. A oficjalny rekord Polski w trójboju wynosi... 1000kg.
Przysiad - 370kg
Wyciskanie leżąc - 265kg
Martwy ciąg - 365kg
Stało
Przysiad - 370kg
Wyciskanie leżąc - 265kg
Martwy ciąg - 365kg
Stało
W większości przepisów pojemnik jest przykrywany materiałem, ale nieszczelnie.
Czy to tylko dlatego by pojemnik nie wybuchł (wtedy chyba lepiej zastosować rurkę fermentacyjną) czy faktycznie tlen jest tam do czegoś potrzebny?
Wydaje mi się, że to relacje beztlenowe (kwas mlekowy), ale może się mylę? Może tam jest jeszcze jakaś reakcja np. cukru do alkoholu, a potem do octu (nie mam pojęcia)?
Czy jakiś ekspert może się wypowiedzieć? :)
#gotowanie #kuchnia #chemia #towaroznastwo #fermentacja
Tlen co najwyżej do zmiany alkoholu a ocet. I o to pytam - czy w przypadku żuru i barszczu też ma to miejsce...
Nie widzę przeszkód aby zastosować rurkę fermentacyjną.
Lactobacillusy są względnie beztlenowe. Tlen ich nie zabija, ale nie jest im potrzebny.