Wpis z mikrobloga

@SuperDuperHornet: nie wiem czemu wyszła. Ale za to wiem, że EOG słabo się opłaca. Norwegia i Szwajcaria nie mają prawa głosu, ale muszą spełniać te same normy co kraj UE. Z drugiej strony to bogate kraje mogące sobie na to pozwolić. My jeszcze za biedni, chociaż powoli można o tym myśleć.
  • Odpowiedz
@SuperDuperHornet: wyszła z EOG, bo "chcieli real brexit". Żeby być na którymkolwiek etapie przynależności, trzeba się zgodzić na pewne zasady i ustępstwa, a UK chciało pozbyć się wszystkich zasad i bez nich handlować z resztą świata.

I czy Norwegii się to opłaca to powątpiewam. Nie mają prawa głosu i muszą się dostosowywać do praw wewnątrz EOG, które są ustalane przez UE.
  • Odpowiedz
I czy Norwegii się to opłaca to powątpiewam. Nie mają prawa głosu i muszą się dostosowywać do praw wewnątrz EOG, które są ustalane przez UE.

@Silvervend: To po co oni weszli w skład tego EOG jeśli to takie nieopłacalne? Mogli zostać poza jak Szwajcaria.
  • Odpowiedz
@SuperDuperHornet: @wrzesien Generalnie specem nie jestem. Ale Norwegia ma swoje złoża naturalne i łowiska. Wchodząc do unii zgaduję, że KE pierwsze co zmniejszyłaby prawa połowu i położyła łapę na złożach ropy oraz gazu. Kierunek jest jasny- elektryczność, a wszelkie wydobycia będą tępione. Dodatkowo wydaje mi się, że też sprawy budżetowe. Ogromne nadwyżki Norwegii to fakt, a wchodząc do UE nadstawiają się regulacjom. POwtarzam, żem żaden ekspert- luźne strzelanie laika. @Silvervend
  • Odpowiedz
@SuperDuperHornet: dołączając do UE jedyne co się zmieni, to to, że będą mieli swoich europarlamentarzystów i komisarza, o ile UE nie wymusi innych ustępstw. Szwajcaria jest pod butem UE, co zostało pokazane, kiedy Szwajcarzy się stawiali przed ujawnianiem danych klientów szwajcarskich banków, którzy byli podejrzani o jakieś grubsze sprawy. Pod groźbą zerwania wszelkich umów ze Szwajcarią podali wszystko co UE chciała.

@bitrab UE nie ma jak położyć na tym łapy, tym
  • Odpowiedz