Wpis z mikrobloga

Rocznica moralnego upadku Nikity Mazepina

9 marca 2022 roku miała miejsce żałosna Konferencja Nikity Mazepina, byłego rosyjskiego kierowcy Formuły 1, który został wyrzucony z zespołu z powodu wojny na Ukrainie. Syn oligarchy założył wcześniej fundację dla rosyjskich sportowców, którzy "tracili możliwość kontynuowania kariery z powodów politycznych, przez siebie niezawinionych, tylko z powodu swoich paszportów".

„Po pierwsze chcę powiedzieć, że rozumiem, że świat nie jest taki, jak 2 tygodnie temu. Dla mnie jak i dla was był to ekstremalnie bolesny czas. Osoby, których tu nie ma widzą to z innej strony. My w Rosji i Ukrainie widzimy to na wielu innych poziomach."

Po raz drugi Mazepin dostał pytanie, jak może być neutralny, skoro jego ojciec jest człowiekiem Putina. I po raz drugi nie odpowiedział. Benson spytał Mazepina, jak może być neutralny, skoro jego ojciec jest oligarchą i człowiekiem Putina. Również uzyskał odpowiedzi.

Okazuje się, że Mazepin nie podpisał deklaracji o neutralności, wymaganej przez FIA. Mówi, że kontrakt z nim rozwiązano cztery dni przed deadlinem i nie miało to sensu. Co ciekawe - przerzucił się na Rosyjski odpowiadając na pytanie zadane po angielsku.

"O moim wyrzuceniu z Haas usłyszałem, jak wszyscy inni, z prasy. Nie zasłużyłem na to. Byłem bardzo rozczarowany tym, jak to rozegrano. Nie martwiłem się od wyjazdu z Barcelony. Powiedziano mi, że jeśli FIA nie zabroni mi startów, mój fotel będzie bezpieczny. Planowałem starty jako sportowiec neutralny. FIA zezwoliła na to. Nie miałem z tym problemu, ale noc przed zerwaniem kontraktu pojawiły się dodatkowe dyrektywy i gdy zaczęliśmy je analizować, następnego ranka dostałem wiadomość o anulowaniu kontraktu. Zostałem wyrzucony"

„Zasłużyłem na więcej wsparcia zespołu. Nie ma prawnego powodu, aby zrywać kontrakt. Z ulgą zobaczyłem, że FIA pozwoliła nam startować w barwach neutralnych. Miałem nadzieję, że będę jeździł. Jednak wszystko się zmieniło i straciłem marzenie, na które pracowałem 18 lat”

Po raz trzeci Mazepin dostał to samo pytanie, czy może być postrzegany jako neutralny, skoro jego ojciec jest tak blisko Kremla. Tym razem odpowiedział... nie na temat. Mówił o głosowaniu w FIA o dopuszczeniu sportowców z Rosji i Białorusi i że zerwano z nim kontrakt.

"Formuła 1 nie jest dla mnie zamkniętym rozdziałem. Będę gotowy do ścigania na wypadek, jeśli pojawi się możliwość powrotu."

#abcf1 - zapraszam do obserwowania tagu o historii i współczesności Formuły 1
#f1 #rosja #ukraina
jaxonxst - Rocznica moralnego upadku Nikity Mazepina

9 marca 2022 roku miała miejsce...

źródło: NINTCHDBPICT000714066183

Pobierz
  • 3