Wpis z mikrobloga

@mcsQ: Od polskich firm widać spadek zainteresowania, ale hinduskie headhunter-HR spam niesamowity i z tego powodu ukryłem konto na Linkedinie, więc mam mieszane odczucia
  • Odpowiedz
@mcsQ: tak, większość ogłoszen to fake oferty zbierające CV z informacją na końcu procesu że anulowano projekt albo jest hiring freeze i naura. ja juz przestalem liczyc ile rekrutacji w tym roku zakonczylo sie w ten sposob.
  • Odpowiedz
Duże polskie SH mają po 10% ludzi na ławeczkach

@KwasowyProktolog10kJava: grubo, niedlugo pewnie dojdą do wniosku żeby ich zacząć zwalniać bo i tak nadmiar devów na rynku pozwoli szybko zatrudnić nowych jak projekty wrócą. to tylko dorzuci do kryzysowego pieca bo jeszcze więcej ludzi zacznie szukać xd
  • Odpowiedz
@villager: Dlatego cele każdego deva jest byciem tym który jest potrzebny w organizacji. Są 4 sposoby:
- jesteś tani
- jesteś super wydajny -> kiedyś dążyłem tą drogą
- jesteś potrzebny bo znasz się na czymś czego firma potrzebuje -> niszowa technologia lub napisałeś kawałek kodu który tylko ty ogarniasz
- jesteś wartościowy bo ogarniasz technologie, zespoły, projekty, biznes -> to jest to miejsce gdzie każdy ambitniejszy dev powinien dążyć a
  • Odpowiedz
@KwasowyProktolog10kJava: też kiedyś tak myślałem, problem w tym że management regularnie #!$%@? najbardziej POTRZEBNYCH ludzi, projekty padają na ryj ale dzieje się to pół roku później, do tego czasu odpowiedzialność się rozmywa i nikt nie ponosi konsekwencji. niestety.

aktualnie jedyne co na pewno działa to bycie tanim i unikanie bycie na górze siatki płac, bo ludzi zawsze wypieprzają zaczynając od najdroższych a nie kierując się merytoryką
  • Odpowiedz
też macie wrażenie że jakaś posucha na rynku z ofertami pracy? mało ofert

@mcsQ:

Ze swojej strony potwierdzam. Szukałem projektu od początku stycznia.
1 firma - rekrutacja wewnętrzna zdana, szukamy projektu odezwiemy się. Nie odezwali się.
2 firma - pytali o rzeczy bardzo niskopoziomowe mimo, że projekt to jakaś webówka. Po prostu było to konikiem rekrutera, moim nie. Nie przeszedłem.
3 firma - cytuję "Nasz feedback po rozmowie technicznej jest pozytywny,
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@matewek: grubo! u mnie połowa przypadków podobnie. Albo dzowni babka gdzie kiedyś wyslałem cv, że już na wczoraj potrzebują 20 seniorów frontendów, stawka powyżej średniej i na pewno w ciągu 2dni umówimy już rozmowę. I cisza od 5 tygodni xD
  • Odpowiedz
grubo! u mnie połowa przypadków podobnie.

@mcsQ:

Dosłownie przed chwilą dostałem maila z typowej formatki od kolejnej firmy: "wyrównany i wysoki poziom kandydatów zmusił klienta do niemałego wysiłku przy selekcji. XYZ podjął decyzję i zdecydował się włączyć do procesu innych kandydatów. " I tak się dowiedziałem, że mojej kandydatury nie procesują. Czyli mają w kim wybierać jeśli wierzyć temu mailowi. A jak nam banki zaczną upadać, albo chociaż redukować inwestycje w
  • Odpowiedz
@mcsQ: @matewek Szczerze to w moim przypadku było odwrotnie ale może ja nie mam aż takich wymagań odnośnie pensji (20K spoko oferta) i trochę inna branża bo właśnie infrastruktura IT. Mogę śmiało napisać, że trzy firmy o mnie walczyły i mogłam wybrać najlepszą ofertę. Szybki kontakt. Wszystkie rozmowy zdalnie. Zero problemów.
  • Odpowiedz