Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #gielda

Premier:
1) sprzedaje w czerwcu 2021 mieszkanie, które wg danych NBP od tego czasu do końca 2022 zdrożało o 19% i dałoby dodatkowo 8% z najmu, razem 27%
2) kupuje obligacje "antyinflacyjne", które w tym samym okresie dały 10% (nazwa obligacji chyba mocno przypadkowa, bo inflacja oficjalnie ponad 20%)
3) zysk z obligacji może 3x mniejszy, za to 7x wyżej opodatkowany

Guru wykopków:
1) "Premier zrobił bardzo mądrze, dobrze że ja też tak zrobiłem i nie kupiłem mieszkania w 2020, od tego czasu co kwartał jest -20%"
2) "Wrzucę na czarnolisto na wszelki wypadek tych co wskazują, że piszę bzdury w każdym poście."

PS. Tak, spadnie, gdzieniegdzie nawet już się zaczęło, ale nie udowadniajcie sobie, że mieliście rację mówiąc "zaraz spadnie, już spada!!!!!!!!!!!!!" w 2019, 2020, 2021, czy nawet przez większość 2022 i nie wmawiajcie innym głupot po to by zracjonalizować sobie swoje błędne wybory sprzed lat (tak, wiesz o który post chodzi, wiem że to za jego przypominanie jestem na czarnej).

PPS. Tak, wiem, dane NBP są opóźnione. Nadal czekam aż będzie w nich widać te wielkie spadki z 2020 i jeszcze większe z 2021, o których pisał wtedy autor posta ze screena XDD
szejsetdwajsciaczy - #nieruchomosci #gielda

Premier:
1) sprzedaje w czerwcu 2021 mie...

źródło: Zrzut ekranu 2023-03-02 224826

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wiktorek_pl: XDDDD Sorry masz rację zrobił jednak dużo mniej. Wybrał te gorsze a dodatkowo w tamtym czasie ich warunki były jeszcze gorsze niż teraz. Zarobił dużo mniej niż 10%.

W kolejnych okresach (zakładając start inwestycji w czerwcu, wiem że zainwestował w grudniu ale dla uczciwszego porównania załóżmy co by było jakby nie leżało bezczynnie pół roku):
TOZ (okresy półroczne): 0,55; 1,4%; 3,7%; razem 5,65% przez te 1,5 roku
COI (okresy roczne): 1,30; 16,25
  • Odpowiedz
@apee: Sam się przyznał
Podobnie jak @wiktorek_pl się przyznał że nie ma pojecia jak działają obligacje choć sam wytyka innym XDDDD
Najlepsi są wypokowi eksperci, co nie dopuszczą myśli innej niż ta, że jak pan pis powie że coś jest antyinflacyjne to musi dać zwrot jak inflacja XD
  • Odpowiedz
@strzelec-wiborowy: Mnie?
Bo sprzedałem w sierpniu 2022 jak wy od co najmniej 2020 radziliście żeby sprzedać jak najszybciej bo wiadomo lepiej sprzedać i wynajmować niż mieć swoje skoro już za 2 tygodnie będzie -20%? Byłbym w plecy na tym o 200k na cenie mieszkania i 100k za najem przez ten czas.
Bo wybudowałem się zanim ceny działek, robocizny i wielu materiałów poszły w górę 50-200% jak wy radziliście czekać bo
  • Odpowiedz
@szejsetdwajsciaczy: ale to takie głupie gadanie bo nie wiemy co miał i za ile sprzedał. Druga sprawa, że inwestycje podsumowuje się w dłuższym terminie. Mógł pewnej przeciągnąć sprzedaż nieruchow ale może pojawiła się oferta +10% lepsza niż okolica a wiedział co się szykuje. Gdyby znowu przeciągnął za daleko jak teraz to miałby mega problem ze sprzedażą więc to porównanie jest jak do Bitcoina. Mogłeś wyjść przy 50k, 60k, 69k i
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: zobacz koła postów wyżej dokładne wyliczenia. Faktycznie od grudnia 2021 zrobił 2.8%. Gdyby policzyć (dla zachowania porównania z utrzymywaniem nieruchomości) pod.xzerwxa 2021 miałby na razie 7.5%. To wszystko łącznie, nie w skali roku. W tym czasiw nieruchomości wg NBP średnio razem z najmem 27%.
  • Odpowiedz
@szejsetdwajsciaczy: Typie, dosyć, że twoje dane są wzięte nie bardzo wiem skąd to dodatkowo z logika nie bardzo idziesz w parze i wyraźnie widać, że nie masz pojęcia jak działają obligacje. Na ostatnie widać, że piana z pyska leci i pod sufitem to zbytnio równo nie jest więc obstawiam, że albo jesteś pisowskim trollem albo idiotą.
  • Odpowiedz
@wiktorek_pl: pisowskim trollem możesz być ty bo to ty bronisz ich "antyinflacyjnych" obligacji. Moje dane są wzięte wprost z listu emisyjnego obligacji. Informacje co kupił i w jakich proporcjach pinokio są w niezliczonych artykułach prasowych. Pokaż mi gdzie jest błąd w moich obliczeniach albo podaj swoje to pogadamy. BTW, moje wyliczenia w wariancie inwestycji od grudnia pokrywają się choćby z wyliczeniami Sadraka z obligacje.pl (jemu wyszło nawet nieco mniej bo
  • Odpowiedz