Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #gielda

Premier:
1) sprzedaje w czerwcu 2021 mieszkanie, które wg danych NBP od tego czasu do końca 2022 zdrożało o 19% i dałoby dodatkowo 8% z najmu, razem 27%
2) kupuje obligacje "antyinflacyjne", które w tym samym okresie dały 10% (nazwa obligacji chyba mocno przypadkowa, bo inflacja oficjalnie ponad 20%)
3) zysk z obligacji może 3x mniejszy, za to 7x wyżej opodatkowany

Guru wykopków:
1) "Premier zrobił bardzo mądrze, dobrze że ja też tak zrobiłem i nie kupiłem mieszkania w 2020, od tego czasu co kwartał jest -20%"
2) "Wrzucę na czarnolisto na wszelki wypadek tych co wskazują, że piszę bzdury w każdym poście."

PS. Tak, spadnie, gdzieniegdzie nawet już się zaczęło, ale nie udowadniajcie sobie, że mieliście rację mówiąc "zaraz spadnie, już spada!!!!!!!!!!!!!" w 2019, 2020, 2021, czy nawet przez większość 2022 i nie wmawiajcie innym głupot po to by zracjonalizować sobie swoje błędne wybory sprzed lat (tak, wiesz o który post chodzi, wiem że to za jego przypominanie jestem na czarnej).

PPS. Tak, wiem, dane NBP są opóźnione. Nadal czekam aż będzie w nich widać te wielkie spadki z 2020 i jeszcze większe z 2021, o których pisał wtedy autor posta ze screena XDD
szejsetdwajsciaczy - #nieruchomosci #gielda

Premier:
1) sprzedaje w czerwcu 2021 mie...

źródło: Zrzut ekranu 2023-03-02 224826

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

TOZ (okresy półroczne): 0,55; 1,4%; 3,7%; razem 5,65% przez te 1,5 roku

COI (okresy roczne): 1,30; 16,25 (z czego 8,125 przypada na II poł. 2022, reszta na I poł. 2023), razem niecałe 9,5%

Średnia (powiedział, że kupił po połowie): 7,5% XDDD

W praktyce dużo mniej bo zaczynając w grudniu 2022 dostał

TOZ (okresy półroczne): 0,55; 3,7%; razem 4,25%
  • Odpowiedz
TOZy ma rozliczane wiborem 6m czyli załóżmy, że kupił w czerwcu 2021:

06.21 - 12.21 - to pewnie było jakieś 1%
01.22 - 06.22 - ~ 3,50%
06.22 - 12.22 - ~ 6,50%

@maryjuszpitagoras: weź pod uwagę, że to jest oprocentowane WIBORem ale w skali roku. W okresie półrocznym masz połowę tego. Jak zakładasz lokatę na 8% to w pół roku zarabiasz 4% a nie 8% i dokładnie tak samo jest z obligacjami. Jak
  • Odpowiedz
1) sprzedaje w czerwcu 2021 mieszkanie, które wg danych NBP od tego czasu do końca 2022 zdrożało o 19% i dałoby dodatkowo 8% z najmu, razem 27%

@szejsetdwajsciaczy: skąd wiesz, że nie wrzuciłtego w BTC a w grudinu sprzedał i postawiłshorta na szeroki rynek xD

2) kupuje obligacje "antyinflacyjne", które w tym samym okresie dały 10% (nazwa obligacji chyba mocno przypadkowa, bo inflacja oficjalnie ponad 20%) Kupił obligi za 4,5
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Nie wskazał dochodów z BTC w oświadczeniu :) No ale to w sumie zapominanie w oświadczeniach majątkowych o majątku lub dochodach to ulubiony sport pisowców. Ale nadal w takim razie to nie dzięki świetnym inaczej obligacjom osiągnąłby ten wynik.

Nie musiał kupować 15 kawalerek, mógł nie sprzedać tego co miał o wiele za wcześnie.
  • Odpowiedz
Nie wskazał dochodów z BTC w oświadczeniu :

@szejsetdwajsciaczy: mógł nie wychodzićdo FIATa tylko do alta jakiegoś. Po to zostały stworozne xd @szejsetdwajsciaczy
Lol jakieś 3 pokojowe mieszkanko we WRO w kontekście całego majątku niewiele warte tym bardziej wokntekscie ze zona pogoniła działki za 15 mln..... xD a ty jojczysz nad 500-700k xd no bo mógłurwać jeszcze 10%.
Juz nie wspominam o p---------a ANALIZA WSTECZNA ZAWSZE SKUTECZNA xd
Poza
  • Odpowiedz