Wpis z mikrobloga

Mężczyźni powinni miec prawo wyjazdu z Ukrainy

• Nie 20.9% (239)
  • Tak 79.1% (904)

Oddanych głosów: 1143

• 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Obowiązkiem twoim jest bronić ojczyzny w razie napaści rurkowcu

@Pingpong89: Nie powinno to być jednak pod przemusem i trzymanie mężczyzn jak w więzieniu. Problem jest, ponieważ Ukraina ma ledwo dyszącą gospodarkę i nie ma pracy dla tych wszystkich mężczyzn (a nie wszyscy mogą iść do wojska i wojsko nie chce wszystkich chce w pierwszej kolejności). Problem pojawił się w zeszłym roku, bo było więcej ochotników niż miejsc dla nich i
  • Odpowiedz
Obowiązkiem mężczyzny jest bronić swojego kraju a nie uciekać

@Denatur0v: Że niby co? Ja od najmłodszych lat błagałem rodziców żeby z tego kraju wyjechać i niby miałbym teraz za niego ginąć?

co ty pier**** lepiej żeby wszyscy wyjechali a ich rodziny zabili i zgwalicli

@Pingpong89: A jak ktoś nie ma rodziny? Albo ma zagranicą albo może uciec razem z rodziną? To powinna być indywidualna decyzja, chcesz to walczysz,
  • Odpowiedz
@gharman: Mam nadzieje że nie uda ci się uciec straż graniczna cię złapie i wymierzy ci zasłużoną karę. Nie jesteśmy tacy sami ty jesteś tchórzem który chce zdradzić własną ojczyznę ja nie.
  • Odpowiedz
@Denatur0v: nie, ja szanuje wlasne zycie, ty sie godzisz na bycie miesem armatnim
place tu duze podatki na to zeby panstwo mnie chronilo

jesli finansuje caly czas armie, a potem panstwo i tak wyciaga po mnie rece to jest to oszustwo.
dlaczego zmusza do tego tylko
  • Odpowiedz
@gharman: Kobiety są predysponowane do opieki nad dziećmi a mężczyźni do walki to nie jest żadna dyskryminacja tylko trzymanie się naszych biologicznych predyspozycji. Podatki idą na sprzęt potem ten sprzęt ktoś musi obsługiwać silne wojsko musi mieć wysoką liczebność a do tego potrzebny jest powszechny pobór. Polska jest w NATO nikt tu nie będzie cię wysyłać jako mięso armatnie to nie rosja.
  • Odpowiedz
@Denatur0v: tyle ze dzisiaj nie jest jak 100 lat temu. wiekszosc kobiet wcale nie spieszy sie do rodzenia dzieci

dlaczego bezdzietna kobieta ma miec wakacje?
jestem za tym zeby kobiety z dziecmi byly zwolnione
ALE TYLKO ONE

wiesz jaki nagle bylby boom demograficzny? co druga 18-latka by rodzila dziecko zeby nie isc do wojska
  • Odpowiedz
@Denatur0v: a taka po menopauzie? wyjedzie do wloch i znajdzie sobie wlocha na miejscu. ja za to ginac nie bede. niech tez siedzi na dupie w kraju i niech pracuje na tylach jako sanitariuszka.

zmusisz je do urodzenia dzieci? bo facetow jakos do obrony chcesz zmuszac, a kobiety moga sobie same decydowac czy chca miec dzieci tak?

jesli popierasz to ze bezdzietna kobieta ma miec wolnosc a ty masz gnic
  • Odpowiedz
@Pingpong89

@56632 @gharman co ty pier**** lepiej żeby wszyscy wyjechali a ich rodziny zabili i zgwalicli. Żal mi typów jak ty bo niewiem czy pierwszy bys w plecy nie strzelał w zamian za jakieś profity od agresora. Obowiązkiem twoim jest bronić ojczyzny w razie napaści rurkowcu

Kobiety są bezużyteczne w stanie wojny że one mogą wyjeżdżać? Czy jak?
  • Odpowiedz
Każda praca jest narażona ryzykiem zawodowym lepiej zaryzykować życiem niż uciekać z kraju jak tchórz

@Denatur0v: Praca jest dobrowolna i dostaje się za nią hajs.
Nie jak tchórz, tylko jak człowiek rozumny, który nie chce tracić życia w jakiejś bezsensownej wojnie, jak może sobie bardzo dobrze żyć zagranicą.

chce zdradzić
  • Odpowiedz
@56632: technicznie prawo wyjazdu mają. W szczególności jeśli nie mają obywatelstwa ukraińskiego. Ci z obywatelstwem Ukraińskim mogą wyjechać jeśli są jedynymi opiekunami rodziny, w sprawach zawodowych po odpowiednim zezwoleniu pisemnym, oraz na dodatkowe szkolenia organizowane głównie w państwach NATO.
  • Odpowiedz