Aktywne Wpisy

obszarnik +415
A pomyśleć że gdyby dziś rządził PiS to odrzucenie programu SAFE nie byłoby zadziwiające i za 2 dni już nikt by o takiej aferze nie mówił, bo zapowiedzieliby nową daninę, za kolejne 2 dni zapowiedzieliby płatne drogi ekspresowe, za kolejne 2 dni afera o to że benzyna po 8 zł a Obajtek zatrudnił sprzątaczkę z Urzędu Gminy do rady nadzorczej Orlenu, za kolejne 2 dni kolejna afera z coraz to większymi wałami

ForestDruid +86
Co właściwie robi typowy pies oprócz jedzenia, srania, wąchania tyłków i gówien innych psów? Nawet spacer dla psa polega na wąchaniu odchodów. Pies to najbardziej obrzydliwe stworzenie na świecie. #psiarze #patologiazmiasta

Wrzucam wynik mojej analizy dotyczącej zmian cen nieruchomości w Polsce, a konkretnie zmiany ceny ofertowej nowych lokali mieszkalnych. Wartość na wykresie jest uśredniona dla wszystkich województw.
Do analizy wykorzystałem dane gusu dotyczące średniej ceny mieszkań, ilości wydanych pozwoleń na budowę, średnich zarobków, danych z NBP o kredytach mieszkaniowych.
Do przygotowania modelu predykcyjnego wykorzystałem biblioteki pandas i darts oraz model BlockRNN.
Projekt robię w ramach treningu do zmiany zawodu na data science w związku z czym zachęcam do zerknięcia w mój kod i zostawienia ewentualnych sugestii lub wyłapania błędów:)
https://github.com/tomczykart/housing-market-prediction
Na koniec zaznaczam, że to tylko przewidywania i nie polecam opierać na tych danych swoich decyzji finansowych.
źródło: 8591B42B-6909-468C-B954-6A55BEFE11D6
PobierzKażda analiza danych jaką wykonujesz musisz sobie odpowiedzieć na pytania:
1. Do czego potrzebne?
2. Co ma
Nie pracuje jeszcze jako data scientist i nie zakładałem co ma wyjść z analizy, tj. jak będą się zachowywać ceny.
@cohontes
Już upubliczniłem githaba. Ewaluacja modelu jeszcze przede mną. Na razie na szybko wrzuciłem co wychodzi.
Mordo tutaj na podstawie liczby ogłoszeń z OLXa przewiduje się dwucyfrowe spadki cen w ciągu tego roku miła odmiana w końcu ktoś skromny ;)
źródło: 81335F65-6C28-4CE2-B2BE-F146B12AEEB0
Pobierz@cohontes: na pełnych dostępnych