Wpis z mikrobloga

W mediach zaczynają pisać prawdę o tym jak pokolenie trzydziestolatków ma przewalone.

mieszkania drogie -> musisz wziąć kredyt
musisz zająć się rodzicami na starość
musisz dokładać się do ZUSu, ale nic z tego nie będziesz miał
musisz robić karierę, żeby utrzymać się z odłożonych pieniędzy na starość
plus urodzenie i wychowanie dzieci

Tutaj o emeryturach w przyszłości czyli jak ustawić system aby starzy mieli dobrze kosztem młodych.

Link:
https://next.gazeta.pl/next/7,151003,29434551,mowienie-ze-dluzsza-praca-na-pewno-wam-sie-oplaci-jest-mamieniem.html#s=BoxOpMT

Poniżej fragmenty z tekstu.

#demografia #nieruchomosci #gielda
TeslaPrawdziwy - W mediach zaczynają pisać prawdę o tym jak pokolenie trzydziestolatk...

źródło: emerytury

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
@TeslaPrawdziwy: #!$%@? i tak przeciętny Polak ma lepiej niż 90% osób na świecie, co widać po tym ile do nas osób ostatnio przyjeżdza za pracą. Czy to jest #!$%@? śmiem watpić. Jak człowiek trochę zobaczy tej biedniejszej części świata i jak ludzie tam żyją, z jakimi przeciwnościami muszą się zmagać, gdzie poważniejsza operacja to wyrok śmierci o ile cała liczna rodzina nie pomoże, to po prostu zdychasz. Już pominę regiony
  • Odpowiedz
daleko mi do takich, którzy mówią o millenialsach i starszych zillenialsach że "nam się w dupie od dobrobytu poprzewracało" ale zarazem uważam, że mówienie iż mamy gorzej od naszych rodziców/dziadków to debilizm w drugą stronę. Mój ojciec dorastał w 6 osób w kawalerce, w wakacje jeździł pomagać na wsi, poszedł do pracy do zakładu mając 18 lat i został w nim już do emerytury, nigdy nie był za granicą.
My tak nie
  • Odpowiedz
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Oczywiście, że do góry. Ja zawsze "stawiałem" na mój kraj - Polskę i jej rozwój bo świetnie znam to miejscej i zawsze sądziłem że ma ogromny potencjał i znakomite położenie w Europie i wiesz co zajebiście na tym wyszedłem :)

Niestety hisoria nasz cieżko doświadczyła właśnie dlatego, że każdy chciał te ziemie, a nam niestety nie udało się utrzymać własnej podmiotowości wobec żywiołu niemieckiego jak i rosyjskiego. Przegraliśmy walkę
Dusk_Forest77 - @MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: Oczywiście, że do góry. Ja zawsze...

źródło: 1280px-GDP_PPP_Poland.svg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Dusk_Forest77: Trzeba przypominać ludziom to porównanie Polski do Ukrainy, bo w 89' wcale nie było pewne jak się nasze losy potoczą. Nie można przecenić wejścia Polski do NATO i UE, dzięki temu mamy naprawdę spokojny i stabilny kraj mimo wielu problemów.
  • Odpowiedz
@TeslaPrawdziwy: Wcale nie jest tak źle w Polsce, tyle że niestety państwo się tobą nie zajmie. Ale masz duże możliwości samemu zadbać o swoje życie. W Polsce masz szanse i możliwość się "dorobić". To prawda że jeśli jesteś leniem albo chorym/niepełnosprawnym to masz wszystko ograniczone i bez pomocy rodziny będziesz klepać biedę. Jednak każdy zdrowy ma cały wachlarz możliwości, od kształcenia się w poplatnym zawodzie poprzez własną dzialalność do wyjazdu
  • Odpowiedz
@TeslaPrawdziwy: kurczę to jest trudne pytanie, bo przez lata uważałem że kredyty ze zmianą stopą procentową powinny być nielegalne, albo bardzo trudne do uzyskania. Ale było jak było i teraz jest problem i nie wiem jak go rozwiązać. Wakacje kredytowe są niesprawiedliwe i krzywdzą ludzi którzy "myśleli logicznie" a nagradza tych którzy podejmowali pochopne decyzje. Ale co jest lepsze dla całego rynku to nie wiem. A kredyt2% jeśli byłby dobrze
  • Odpowiedz
A co do emerytur, ja kurva nie rozumiem, jak można w pierwszej linii #!$%@?ć ludziom którzy przepracowali ze 40lat, kiedy w Polsce mamy tak dużo niepracujących. Nabito nas w fałszywą dychotomię, postawiono pracujących przeciw emerytom. A tymczasem miliony młodych Polaków nie wpracują w ogóle

@jatutaktylkonachwile: Tylko czy ci ludzie, którzy przepracowali 40 lat płacili składki? A jeśli tak, to ile? Obecny system jest złodziejski, bo emeryci pobierają/pobierali z systemu duże
  • Odpowiedz
@tajiri: ok, może teraz dostają trochę "za dużo" (na polskie możliwości), ale chodziło mi głównie o szukanie oszczędności w wydłużaniu wieku emerytalnego. Uważam, że to jest jak karanie dobrego pracownika dodatkową pracą, kiedy #!$%@? nie zrobił nic. Cały czas sżłyszymy 'nie stać nas na utrzymywanie ludzi 20 lat na emeryturze". A stać nas na utrzymywanie innych 70 lat na mopsach itp?
  • Odpowiedz
@jatutaktylkonachwile: zawsze byliśmy dzieleni na różne kasty, grupy społeczne, także teraz, zawsze jest to na rękę politykom.
Co do polskiego systemu emerytalnego, to trudno się nie zgodzić, że osoby, które były rozliczane według starych zasad, miały korzystniejszy sposób wyliczenia emerytury i lepsze warunki wejścia. Dla przykładu w 2004 r. średni wiek nowego emeryta wynosil 56,8 lat, a ponad 70% miało mniej niż 59 lat. Dziś nowy emeryt ma średnio 62,4
  • Odpowiedz
@TeslaPrawdziwy: mieszkania drogie, praca nieopłacalna, zarobki jedne z najniższych w UE, Polska utrudnia załatwienie nawet prozaicznych rzeczy obywatelowi. Wszystko co poza dużymi miastami spisane na straty. No i stare grzyby u władzy. To jak ma być dobrze.

I wiecznie udawanie że jest dobrze, zrzucanie winy za błędy systemowe na obywateli.

Polska to gunwokaj i tyle. Deal with it.
  • Odpowiedz