Wpis z mikrobloga

Czy w wieku 34 lat warto zacząć się uczyć programowania? Jeśli tak to czy są osoby które same/po kursie jakimś zdołały się przebranżowić itd.? Od jakiego języka zacząć naukę? proszę o pomoc, nie chce byc programista15k xd
#programowanie
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sebek_Bonk: jeśli bawi cię programowanie, to jasne, czemu nie. Wiadomo, że będzie trudniej niż jakbyś się uczył od młodego, ale może ci się poszczęścić.

Jakkolwiek, jeśli chodzi ci po prostu o większe zarobki, to może QA (tester manualny) byłoby lepszym rozwiązaniem? Niższy próg.
  • Odpowiedz
@Sebek_Bonk: wg mnie zadajesz złe pytanie, bo to czy warto zależy głównie od Ciebie.
Mam sąsiada, który jest inżynierem, ma 40 lat, pracował 10 lat przy tworzeniu części do samolotów. Ale rok temu stwierdził, że chciałby spróbować coś popisać. Najpierw sam robił coś z tutoriali, potem zapisał się na bootcamp i go ukończył. Rzucił swoją pracę i poszedł na staż. Zarabia kilka razy mniej niż w poprzedniej pracy, ale mówi
  • Odpowiedz
@Sebek_Bonk próg wejścia we wszystkie duże języki programowania wydaje mi się jest bardzo duży. Bo Java to nie tylko Java, ale ekosystem, frameworki, biblioteki, które czasem trzeba znać od samego początku. Zresztą to samo w c#. Osobiście jeśli miałbym wchodzić do branży (już w niej jestem) to celował bym w testera lub w analityka. Może biznesowego, może danych. W moim korpo podstawą jest SQL i osobom nietechnicznym poleciałbym zacząć od tego.
  • Odpowiedz