Wpis z mikrobloga

Strzelam za jakieś 70% dzieciaków wychowujących się w 80' i 90' nie miało kolorowo

@Zgrywajac_twardziela: no, chyba nie - byłem wychowywany w 80 i 90 razem z jakimiś dwustoma innymi gnojami, nie znam nikogo kto był skrajnie biedny, nieszczęśliwy, głodny, brudny
Z kilkudziesięciu znajomych (dalekich i mniej dalekich) nikt nie stał się patusem a wspomnienia ma z dzieciństwa dobre.
Potwierdzały to spotkania klasowe po 20 i 30 latach
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: dlaczego? System emerytalny działa, ludzie przechodzą na emeryturę i dostają ok 50% ostatniej pensji. Za 30 lat też będzie działał tylko emerytury będą wegetatywne. Ale do kogo mamy mieć pretensje? Sami sobie na takie emerytury "pracujemy". Emerytury mundurowe, rolnicze czy górnicze są patologią, która powinna zostać rozwiązana już dawno temu ale to nie jest sedno problemu. Sednem problemu jest zastępowalność pokoleń a raczej jej brak.
  • Odpowiedz
@mitchumi:

no, chyba nie - byłem wychowywany w 80 i 90 razem z jakimiś dwustoma innymi gnojami, nie znam nikogo kto był skrajnie biedny, nieszczęśliwy, głodny, brudny

Ale dlaczego od razu wyolbrzymiać do skrajnej biedny, i głodu? To "zwykła" bieda nie jest już powodem by stwierdzić, że to kiepskie warunki dla dziecka, i samego siebie? Każdy kto wychowywał się w biednej rodzinie doskonale pamięta, jak z żalem słuchał jak dzieciaki
  • Odpowiedz
@mojaprawdajestmojsza:

dlaczego? System emerytalny działa, ludzie przechodzą na emeryturę i dostają ok 50% ostatniej pensji. Za 30 lat też będzie działał tylko emerytury będą wegetatywne. Ale do kogo mamy mieć pretensje? Sami sobie na takie emerytury "pracujemy". Emerytury mundurowe, rolnicze czy górnicze są patologią, która powinna zostać rozwiązana już dawno temu ale to nie jest sedno problemu. Sednem problemu jest zastępowalność pokoleń a raczej jej brak.

Czyli zakładasz, że większość
  • Odpowiedz
No i co, ludzie mają zacząć robić gówniaki, żeby na emeryturki były pieniążki? Czy o co ci chodzi?

@asmodeus666: a czy ja coś takiego napisałem? Podałem przyczyny wegetatywnych emerytur za 30 lat. Każdy jest kowalem swojego losu i robi co chce. Gdy bezdzietnych było 10% to system emerytalny był w stanie to przełknąć. Jak bezdzietnych będzie 40% to będą głodowe emerytury.
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: wymyślasz pod swoją tezę.
Kupa ludzi z tamtych czasów stała się ludźmi którzy dziś są 'pracodawcami'
Argument o 'zagranicznych wczasach' to jest argument invalid bo tych było 1% i zazwyczaj to były wczasy w Bułgarii na wycieczkach służbowych.
Nie chwalę tamtego czasu. Mówię że te teorie o nieszczęśliwych latach 80 90 to g---o z d--y wyjęte. Wszystko zależało od tego co rodzice chcieli dać.
Mój tata odkładał z 3
  • Odpowiedz