Aktywne Wpisy
Potworek69 +8
#wojna #ukraina #rosja No i jak to skomentujecie? Rosja chce pokoju z Ukraina I pokojowego rozwiązania konfliktu, między innymi z racji tego, że osiągnęli już swoje cele i mogą odbębnić sukces, a "pokojowy" zachod nadal wysyła ukraincom sprzęt, a do tego za tydzień F16 mają być.. To kto w końcu chce, żeby wojna nadal trwała? Rosja czy zachod? Ciekawe..
Adolf_Cartman +11
Cześć
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
moja kobieta ma “zaburzenia lękowe/stany lekowe”. Od 3-4 lat bierze leki od lekarza 1 kontaktu. Na początku powiedziałem jej, żeby spróbowała skoro kiedyś brała i pomagało, ale tak czy inaczej finalnie pójdzie do specjalisty i ogarnie temat. Przypominam się jej do kwartał, że ma załatwić sprawę. Ostatnio wywiązała się poważna dyskusja na temat naszej przyszłości (związek ślub dzieci itp). Poruszyłem temat i otrzymałem wiadomość “tego się nie da wyleczyć, leki będę
Zwierze jest energiczne, to młody owczarek i widać, że trzeba będzie się z nim sporo bawić, a ja nie chciałbym podejmować decyzji emocjami.
Mam pytanie do właścicieli psów.
Ile czasu średnio poświęca się młodym pieskom? Jak wyglądają koszty utrzymania zwierzaka?
Zależy mi na opiniach właścicieli, bo nie chciałbym podejmować decyzji impulsywnie, jedynie przez miłą atmosferę ze zwierzakiem. Wiem, że to też obowiązki, a wolnego czasu, niestety nie mam zbyt wiele.
#pies #psy #zwierzeta
Uważam że owczarkowate psy nie potrzebują robić nie wiadomo ilu kilometrów dziennie, bardziej potrzebują jakieś pracy z człowiekiem i wyzwania. I nie musi być koniecznie jakiś nie wiadomo jaki super
Teraz po 4-5 godzin dziennie
Spacery, dwór, zabawa, dużo zabawy, ćwiczenia intelektualne (tresura) , węchowe
- rano spacer 10 min
- klatka na 9-10 godzin
- spacer 10 min
- 15 minut zabawy, jedzenia, lezenie na sofie
- spacer 20 min
- spanie/klatka
i rano od nowa
Kierwa, na grupach psich/tiktoku wystarczy poczytać jak ludzie się chwalą takim trybem
@mikaliq: na tym powinien się kończyć pomysł o wzięciu psa u większości z was, leniwych egocentryków.
To o czym napisałaś z pakowaniem psa do klatki bez oswajania, uczenia - patologia. Masz mentalność wsiura, który dla wygody trzyma psa na łańcuchu zamiast poświęcić kilka pierwszych miesięcy na wlaściwą opiekę. Człowiek ze wsi wyjdzie, ale wieś z człowieka nie. Możesz sobie kpić, że niby
@Invisiblinio: dokładnie, klatka to paskudniejsza wersja psa trzymanego "za dnia na łańcuchu i spuszczonego na noc". Niestety obrosła etosem internetowych behawiorystów, którzy porobili psiarzom w głowach bagno.
Jak jadl sucha karme, to schodzilo 500-700g dziennie żarcia, ale teraz jest na gotowanym mięsie, bo ma alergię (bardzo popularne u owczarków) i jada około kg mięsa dziennie + warzywa + suple.
Co do aktywności - 3h dziennie to takie minimum - albo spacery, albo jakieś treningi. Owczarek musi mieć duuuużo ruchu (spacer!) ze względu na podatność na choroby stawow, więc tutaj trzeba uważać. Jak