Aktywne Wpisy
Kopyto96 +195
Ta afera z #lewandowska to kwintesencja mentalu polskich kobiet, które dorobiły się na garbie swoich mężów.
Osiągnęła wszystko co się da dzięki mężowi, a jak coś wypomnisz, to przecież ona SAMA SOBIE NA TO ZAPRACOWAŁA I CHCE SIĘ REALIZOWAĆ. Oczywiście taniec, w którym aż kipi seksem, jest tylko tańcem i spełnieniem jej marzeń xDD
Przecież takich fitenss influencerek jak Lewandowska w Polsce to jest tysiące i laska nie jest nikim szczególnym
Osiągnęła wszystko co się da dzięki mężowi, a jak coś wypomnisz, to przecież ona SAMA SOBIE NA TO ZAPRACOWAŁA I CHCE SIĘ REALIZOWAĆ. Oczywiście taniec, w którym aż kipi seksem, jest tylko tańcem i spełnieniem jej marzeń xDD
Przecież takich fitenss influencerek jak Lewandowska w Polsce to jest tysiące i laska nie jest nikim szczególnym

cherrz +57
Wykopki jadą po Lewandowskiej, że sobie tańczy dlatego bo jedyne czego doświadczyli od kobiet to odrzucenia i odruchów wymiotnych, gdy patrzyły na ich polskie, zapijaczone ryje. Stąd teraz próba "odegrania" się. Czy jakiś psycholog może potwierdzić moją tezę?
#lewandowska #psychologia #lewandowski
#lewandowska #psychologia #lewandowski
do tej pory zawodowo robiłem w C++, dość mnie to zaczęło męczyć pisanie w nim, sporo rzeczy trzeba od zera robić. trochę w pythonie robiłem, ale brak typowania zmiennych czy nawet czasami brak bindingów do bibliotek jest dla mnie nie do przejęcia, ale zdecydowanie na plus jest łatwość instalacji bibliotek i wieloplatformowość. robię też w Javie, bardzo przyjemnie się mi w tym piszę ale potrzebuje języka bardziej pod embedded
#programowanie
@Krolik: mógłbyś rozwinąć? nie jestem jakimś wymiataczem Javowym, i piszę w nim po prostu jak w języku obiektowym
@mapache: dla mnie Rust jest językiem, w którym po prostu przyjemnie mi się pisze, można się pobawić funkcyjnymi rzeczami, a samo to jak język jest zaprojektowany sprawia, że większość bugów które powoduję jest wykrywane w czasie kompilacji
z doświadczenia community jest bardzo oddane i żywe
z bibliotekami jest różnie, niestety Rust to nadal dosyć młody język
@Sachees: Rust kompiluje wszystkie zależności ze źródeł. Np. dodanie jako zależności samego GTK4 to ponad 250 tys linii do skompilowania. I jestem pod wrażeniem że zajmuje to mniej niż minutę. Natomiast pocieszające jest to że to wystarczy zrobić raz, a potem kompiluje przyrostowo. Przyrostowy czasy
Jak podoba Ci się Java to C# tym bardziej będzie ok, a przejście płynne.
@Krolik: ??
@Krolik: a źródło? Bo Amazon się nigdzie taką informacją nie chwali, poza tym, że mają pewne projekty w Rust.
Wiem, że mają projekty w Rust, ale swojego talka o S3 dawno nie aktualizowali, więc nie wiem, czy uprawnione
@devopsiarz: tak jak pisałem wyżej, wydajność nie zawsze jest powodem używania Rust. Często jest to bezpieczeństwo, poprawność, łatwość utrzymania kodu przy zachowaniu wydajności nie gorszej niż C lub C++. Nie miałbym obiekcji wrzucić na projekt w Rust juniora bo wiem że nie narobi szkód (zabronię mi używać unsafe, a wszelkie miejsca
Ale ze względów czysto biznesowych używa sie go tam gdzie się to opłaca.
Nikt nie będzie pisał np prostego sklepu internetowego bo duzo taniej zrobi to np w PHP czy innym pythonie.
Język to jedno, narzędzia to drugie a tez koszt i ilość dostępnych ludzi to jeszcze co innego. (I ich jakosc).
Z tego wzgledu, ze do większości szeroko pojętych prac
@yhbgrobdoivbvwamsv: No nie tak jak każdy język. W Rust napiszesz perfekcyjnie działający sklep internetowy, łącznie z frontendem tegoż sklepu działającym po stronie przeglądarki. Rust ma już obecnie kilka dojrzałych, konkurujących ze sobą frameworków www, podobnie ma dobre API do baz danych, obsługi JSONa itp. Ale w Rust napiszesz też sterownik do bazy danych, system plików czy nawet sterownik karty grafiki i nie
Jak potem trzeba cos poprawić to znowu za ułamek ceny i w ułamku czasu bierzesz kolejnych pehapowcow.
Z tego powodu na rynku króluje Java, Pyhton czy JS -
@yhbgrobdoivbvwamsv: Ok, zgadzam się, ale jednak nie do końca. Z tanimi PHPowcami to ja już trochę miałem do czynienia personalnie i to jest mniej więcej tak jak z tanimi
Go
@devopsiarz: szeroka gama zastosowań powoduje że masz większy zwrot z inwestycji w naukę języka, bo uczysz się raz a używasz do różnych celów. Poza tym RoR był popularny ze względu na Rails a nie Ruby. Inne frameworki w innych językach skopiowały część rozwiązań i potrzeba uczenia się nowego języka zmalała.
@devopsiarz: wg Pypl Index bazującym na Google trends są praktycznie na równi. 11 i 12 miejsce.
To imho zły argument, bo RoR używa się tam, gdzie trzeba szybko zrobić i spieniężyć projekt (jakkolwiek - inwestorzy, klienci, itp). I pod to cały ekosystem jest już sprawdzony przez tysiące startupów, a nie tylko 1 jakaś tam biblioteka.
Użycie znacznie trudniejszego języka, z mniej przetestowanymi frameworkami/libami, spowoduje,
Szerokie zastosowania
@devopsiarz: ale to są tylko jakieś Twoje projekcje. Po pierwsze do projektu najczęściej bierze się ludzi którzy już język umieją, więc to czy nauka zajęła tydzień czy 2 miesiące nie ma znaczenia, bo tego czasu nie wlicza się do projektu. Po drugie nawet jeśli trzeba wyszkolić ludzi pod projekt, to z wyjątkiem jakiś
Dobrze, to jaki znasz +- znany startup, który:
1) Core ma w Rust i to od samego początku, nie że sobie coś przepisał, tylko, że od niego zaczynał
2) Jest w działce z jakąś konkurencją ze strony innych startupów
3) Odniósł sukces, w którym pomógł mu Rust, bo skoro ma konkurencje, to jest szansa, że to przez ten wybór
Wymień choć jeden, w którym rozpoczęli
To w takim razie weź mi wytłumacz, na logikę, dlaczego masz testy w swoim projekcie, skoro starczy kompilator? Twoja wypowiedź wskazuje, że to, co wykryją testy, wykryje też kompilator i
@devopsiarz: co potwierdza? Że na ok. 10k linii w całej historii projektu było całe kilka błędów, żaden nie był crashem aplikacji, blockerem, freezem/hangiem, wyciekiem zasobów? Duża część z tych błędów to pierdółki typu niedostateczny komunikat o błędzie, rzeczy związane z różnymi reprezentacjami ścieżek nie UTF-8 na różnych systemach na których nie mam
Mając mniejsze skille w tym języku niż w innym, to chyba oczywiste.
Ale skoro Ty rzucasz papierem, to proszę bardzo, nie będę dłużny:
https://songlh.github.io/paper/go-study.pdf
Część z ww
@Sachees: to zacznij używać cargo chef i layered cache dockerowego