@szurszur: bo mi jest przykro, chłop mimo pracy w Polsce pojechał walczyć na Ukrainę, a tymczasem Ukrainki uciekają na zachód szukać sobie kukoldów. Albo robimy obowiązek dla wszystkich, albo nie.
@szurszur: dokładnie tak, kobiety służą w wojsku a mimo to kultywowany jest mit bezbronnych niewiast których trzeba bronić ha tfu na tą waszą patriotyczną propagandę i granie na emocjach
@Jabby: Nie podważając ogólnej wymowy tej wypowiedzi, a dokładniej jej wniosków końcowych, uważam, że przypisanie Rosjanom jednej motywacji, tj. „za Putina”, jest uproszczeniem. Część idzie na to kierowana typowym dla Rosji fatalizmem i biernością, część musiała przyjąć propagandę zagrożenia przez Zachód i ideę Wielkiej Rosji. Nie sądzę, żeby sam Putin i jego słowo były tutaj głównym impulsem, problem imperializmu Rosji ma naturę wykraczającą poza jednostkę z chorymi ambicjami; pewne przekonania podziela
@Jabby: Masz rację Ukraińcy nie mają wyboru, jak cię dwóch rekruterów złapie za ramiona to raczej się nie uwolnisz. Gdyby chcieli walczyć to by nie było zakazu wyjazdu z kraju i zdjęć z łapanek i złapanych uciekinierów na granicy.
@Jabby: Czysto hipotetycznie: gdyby w naszym kraju podjęto decyzję o dołączeniu do wojny, w konsekwencji czego wysłano by na Ukrainę regularne oddziały, to czy byłbyś skłonny powiedzieć, że walczą za Dudę i Morawieckiego?
@Aleale2: sam bym swoją żonę wysłał za granicę, żeby nic jej się nie stało. Niektórzy z wykopu szukają sensacji, wciąż martwiąc się o nieszczęśliwe życie mężczyzn
@Aleale2: oczywiście że są, dużo kobiet pomaga w szpitalach. Może mniej walczy na froncie, ale pełnia ważne funkcje w całym "procesie". Nieraz myślę że ludzie piszą takie głupoty, tylko po zęby wzbudzić sensacje
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Albo robimy obowiązek dla wszystkich, albo nie.
Pewnie tak. Nie oceniam, nie krytykuję. Wojna to nie zabawa. Sam nie wiem jakbym się zachował w takiej sytuacji.
Propaganda, propagandą. Każdy ma jakieś wewnętrzne motywacje, ale fakty są takie że oni walczą tylko za Putina.
Komentarz usunięty przez moderatora
Czysto hipotetycznie w takich warunkach to by walczyli za wolność Ukrainy, nie za Dudę. Rosja dalej byłaby agresorem.