Aktywne Wpisy
xionacz +380
zajsty +213
W 31 kolejce Harry Kane dwukrotnie trafia do siatki.
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
Do końca sezonu pozostały 3 spotkania - aby pobić rekord Lewego, Anglik musi strzelić 7 bramek.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #pilkanozna #mecz #torjagerkanone2024
#gotujzwykopem #stek #steki #grillujzwykopem
Jak już bardzo chcesz to zrobić na tym grillu to zrób to tak samo jak byś robił na grillu gazowym czy na patelni. Jeśli nie masz możliwości zmierzenia temperatury wewnętrznej steka to rób to na oko 1minuta=1cm grubości twojego steka.
Nie polecalbym jednak na tym grillu przykrywać go gorą tego grilla, raczej
https://www.wykop.pl/wpis/69925227/maly-test-i-recenzja-w-koncu-sie-doczekal-owoce-te/
Zawijając go w folię możesz go łatwo sparzyć i przeciągnąć stopień jego wysmażenia.
Btw. Fajny ten wpis +
Co ma mocno skarmelizowana mięso do tego,że nie ma szans go sparzyć? Przecież chodzi o temperaturę wewnętrzna mięsa.
Nic w żadną deskę nie wnika, chyba,że ktoś zrobi tak jak ja kiedyś i położy na nową nieużywana deskę kiepskiej jakości.
Jeśli chodzi o kamień to ja subiektywnie mogę ci go z czystym sumieniem
Tu jest w miare spoko opisany proces itp.
https://naukanatalerzu.pl/czy-stek-musi-odpoczywac/
Testowałem folie, talerz, deske, kratki, pod skosem itp. dla amatora polecam folie bo najmniejsza szansa na chłodną podeszwe. A po 10 minutach źle wysmazonego steka na desce bez przykrycia już sie szansa zwiększa. Sam przy odpoczynku lubie rzucić masło z ziołami i skarmelizowac końcówki
@Ziemniak43212: To trochę zależy od temperatury w kuchni. W zawodowych jest zwykle gorąco - w domowych - dużo chłodniej. Sam zwykle kładę steki dosłownie na widelcu i przykrywam folią na czas innych robót kuchennych - np. smażę cebulkę, szpinak, zmywam patelnię, porządkuję stanowisko.
Może zacznijmy od początku. Po co w ogóle się daje odpocząć stekowi po smażeniu?
Smażąc steka chcemy uzyskać konkretną temperaturę wewnątrz mięsa, to zapewni nam odpowiedni stopień denaturacji białek oraz soczystości, ponieważ soczystość jest funkcją temperatury - im wyższa temperatura tym białka bardziej się ścisną wyciskając więcej wody.
Smażąc steka działaby bardzo wysoką temperaturą na jego zewnętrzną część, im bliżej środka tym chłodniej. Natomiast temperaturę chcemy mieć w
@Mirkosoft: No widzisz, po cichu liczyłem na twoją techniczną odpowiedź. Wiem o co chodzi w odpoczywaniu steka, jeśli jednak chodzi o sparzenie steka to twoja wypowiedź wydaje się być logiczna. W takim razie jeśli nie mamy żadnego zewnętrznego źródła ciepła to gdyby go zawinąć w folię to tylko dłużej będzie gorący a nie wpłynie to zupełnie na stopień jego wysmażenia
@Ziemniak43212: Wpłynie, ponieważ temperatura z zewnątrz steka przejdzie do wewnątrz. Bo to jedyna droga do ogrzania wnętrza.
Załóżmy że ściągasz steka z patelni. Z zewnątrz masz ~60 stopni, wewnątrz 51 stopni, chcesz w środku 54C. Odstawiasz