Wpis z mikrobloga

#mechanika #mechanikasamochodowa #motoryzacja

Mam problem z moim citroenem c4. W listopadzie nie chciał odpalić problemem okazał się akumulator. Wymieniłem na nowy wszystko działało. Dzisiaj po niecałych 2 miesiącach auto znow nie odpala. Nie kreci, słychać tylko takie jedno stuknięcie i tyle. Na radiu wyświetla się komunikat o przejściu w tryb eco i przy próbie odpalenia miga kontrolka ladowania. Jak myślicie rozrusznik, alternator czy może coś innego?
  • 24
  • Odpowiedz
@AlfaMike: Sprawdz:
1. rozładowanie w trybie czuwania
2. napięcie ładowania (powinno walić 14.4V+ na maksa)
Rozrusznik to raczej nie jak kontrolki się palą.
  • Odpowiedz
@AlfaMike: ogólnie to #!$%@? sie znam, szczegolnie na tych citroenach xD no ale:
jakby to był rozrusznik to byś czuł po tym jak kręci, ile razy, jak brzmi itp zanim zapali..

Co to znaczy normalnie pali? Opisz..

Alternator diagnozujesz multimetrem - czyli napiecie na akumulatorze przy silniku wylaczonym, na silniku wlaczonym + obciazenia. Ale watpie zeby przez 2 miechy nowy akumulator
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@AlfaMike: akumulator zdechł. Coś ci energię wysysa. Tryb eko w Citroenach się włącza jak za długo coś stoi włączone bez odpalonego silnika.
  • Odpowiedz
@AlfaMike: Jakie robisz regularne dystanse w km? Jeśli robisz powiedzmy 3-6km i gasisz auto to te 2 miesiące zajmuje Ci wyssanie prądu z aku do 0. Niepisana zasada jest, że od uruchomienia do powrotu do stanu przed uruchomieniem aku potrzebuje około 7-10 min, do tego ten czas się wydłuża ze względu na ilość włączonych odbiorników.

Naładuj aku i obserwuj.
  • Odpowiedz
@AlfaMike: Odpinasz - na akumulatorze, dotykasz tutaj jedną sondą z miernika, drugą do bolca w akumulatorze a na mierniku ustawiasz A i patrzysz ile. Powinno być minimalne, dosłowie 0.01-0.1A, jak wszystko wyłączone. Może coś zwiera. Mam C2 i po miesiącu stania nawet nie pierdnie przy odpalaniu. No ale, benzyna.
  • Odpowiedz