Aktywne Wpisy

Bążur ( ͡º ͜ʖ͡º)
Z racji nabycia mieszkania ze współmałżem poszukuję inspiracji. Czego brakuje Wam w waszych domach/mieszkaniach? Jakieś fajne gadżety i tipy ułatwiające życie codzienne/ sprzątanie? Jeśli chodzi o porządek to sama myślałam o takich bajeranckich podkładkach pod lodówkę by móc ją bez problemu wysuwać co jakiś czas. I może jakieś wygłuszające pod pralkę.
Polećcie coś, najchętniej nie za miliony monet (ʘ‿ʘ)
Z racji nabycia mieszkania ze współmałżem poszukuję inspiracji. Czego brakuje Wam w waszych domach/mieszkaniach? Jakieś fajne gadżety i tipy ułatwiające życie codzienne/ sprzątanie? Jeśli chodzi o porządek to sama myślałam o takich bajeranckich podkładkach pod lodówkę by móc ją bez problemu wysuwać co jakiś czas. I może jakieś wygłuszające pod pralkę.
Polećcie coś, najchętniej nie za miliony monet (ʘ‿ʘ)

wfyokyga +59
Xena to miała mocny cyc hehe

Pierwszy miałby formę np.
@Testvoid processCreationBook() throws Exception {
mockMvc.perform(get("/books"))
.andExpect(status().is2xxSuccessful());
}
I byłby w klasie BooksControllerIT.
A drugi test, sprawdzający zwracany content w BooksControllerTest.
Ma to sens? W przypadku posta w każdym z tych testów musimy załączyć utworzony obiekt więc mam wrażenie, że 2x robię to samo.
Czy to wystarczy przy testowaniu api?
#java #naukaprogramowania #programowanie #programista15k
Ale najlepiej poszukać jakis good practisow, ja nie znaju javy
A poza takim szczegółowym (integracyjnym), taki unit test ma sens dla kontrolera?
@Testvoid shouldReturnCreatedBook() {
Book book = getBook();
when(bookService.saveBook(book)).thenReturn(book);
BookController bookController = new BookController(bookService);
assertEquals(book, bookController.createBook(book).getBody());
}
Komentarz usunięty przez autora
integracyjnie właśnie będę testował w osobnym teście i tam ze szczegółami z jedynym mockiem bookrepository -> do tego pytanie, czy robi się też testy zapisujące do bazy i sprawdzające to co zwróci? Np. na h2
@takiMirek29: tak i to na normalnych bazach. Przy typowym serwisie uderzającym do bazy takie testy to w sumie najważniejsza część bo według mnie testy uderzające do bazy dają dużo więcej korzyści niż czyste unity
Ja wolę generalnie podejście top down i testują tak wysoko jak się tylko da (E2E, integracyjnie) schodząc dopiero wtedy, gdy uznam,
@takiMirek29: są standardy, nazewnictwo. Popatrz sobie na ISTQB.
Nie. Jeden test, sprawdzający, czy na dany request dostałeś odpowiednią odpowiedź HTTP i body.
To oczywiście, jak robisz test integracyjny.