Aktywne Wpisy

JanDzbanPL +230

adisoniusz +112
Czaicie ze moja rozowa ma 30 lat i nie wie co to sa okienka, w sensie przysmak swietokrzyski? XD no myslalem ze jebne jak jej tlumacze co to jest a ona mowi ze pierwszy raz w zyciu widzi
Funkcję user-input() chcemy wywołać tylko raz, i chcemy zwrócić z niej zmienną name, którą musimy użyć w funkcjach n1() i n2(). Jak to najlepiej zrobić?
Wiem, że można dopisać name = user-input(), ale czy należy tak robić? Bo jak kod będzie dłuższy, dołożymy jakieś importy/eksporty to name będzie zmienną globalną, a tego chyba należy unikać?
def user_input():
....name = input('Give me your name ')
........return name
def n1():
....print(F'Hey, {name}')
def n2():
....print(F'Hello {name}')
name = user_input()
???n1()
n2()
#naukaprogramowania #python
Innym rozwiazaniem, jest po prostu stworzeniu jakiejs glownej funkcji (np. main), ktora bedzie twoja lokalna przestrzenia nazw dla calego programu.
class UserFirstName:
....def get_username(self):
........self.name = input('Give me your name
class User:
def __init__(self):
self._name =
Dzięki, ciekawa koncepcja. Tylko, czy w takim przypadku wszystkie definicje korzystające z namenie muszą być w klasie UserFirstName? A co jakby namemusiało być użyte w jakiejś zewnętrznej funkcji?
Przykład dostosowałem trochę do twoich potrzeb, nie wiem na jakim poziomie jesteś i co chcesz z tym kodem zrobić.
@zgubiles_sie_jelonku: Hmm, tylko jak zwrócić atrybut name z obiektu klasy User np. do funkcji test1() i test2()?
class User: