Wpis z mikrobloga

Dostałem skierowanie do kardiologa z adnotacją" pilne", bo pojawiły się u mnie problemy z sercem i bardzo szybko się męczę. Lvl 33, więc mocno niefajnie.

"Pilne" wedle NFZ to "na lipiec". Z Paszportem Polsatu, czyli legitymacją ZHDK to już "w styczniu". Więc jutro zapłacę 400zł (250 wizyta+150 USG serca) za wizytę prywatnie. Od ręki. Fakt podwójnego opłacania składki zdrowotnej w ramach etatu i mojej DG pominę milczeniem, bo mi jeszcze bardziej tętno skoczy.

I ja mam iść tego kraju bronić?

#krwiodawstwo #zalesie #obowiazkowecwiczeniawojskowe #polska
  • 81
Dostałem skierowanie do kardiologa z adnotacją" pilne", bo pojawiły się u mnie problemy z sercem i bardzo szybko się męczę. Lvl 33, więc mocno niefajnie.

@M_longer: Bardzo szybko się męczę to może, ale nie musi oznaczać problemów z sercem.

"Pilne" wedle NFZ to "na lipiec". Z Paszportem Polsatu, czyli legitymacją ZHDK to już "w styczniu". Więc jutro zapłacę 400zł (250 wizyta+150 USG serca) za wizytę prywatnie. Od ręki. Fakt podwójnego opłacania
@Fan_Morawieckiego: Tylko problemy z terminami są bardzo często wszędzie, oczywiście, że dzwonieniem można to nieco skrócić. Natomiast NFZ tak bardzo źle wycenia usługi i dodaje masakryczną ilość papierologii i wyamgań, że w efekcie zmniejsza pulę lekarzy, którzy w ogóle chcą mieć kontrakt z NFZtem... co oczywiście znowu powoduje kolejki.
@Fan_Morawieckiego: Ale jakbyś powiedział przy zamawiamy pizzy że płacisz podwójnie to może czas oczekiwania się skrócił? Ja wiem, że nie można tego tak oceniać ale powiedz mi dlaczego Nasze Państwo zabiera mi składkę zdrowotna od UOP od średniej krajowej i dodatkowo mając DG zapłaciłem w tym roku ponad 50 000 zł dodatkowej składki zdrowotnej, a jak dostałem skierowanie dla dziecka do laryngologa to termin za 2 miesiące, dobra ogarnięte prywatnie, ale
i nie blokowałby państwowego molocha, który kosztuje ogromne pieniądze nas wszystkich a opieka jest na poziomie kraju 3 świata.

@sadowiak: Nie kosztuje ogromne pieniądze, tylko tyle ile w III świecie. Nie znajdziesz w żadnym rozwiniętym kraju na świecie równie podle finansowej ochrony zdrowia jak w Polsce.

Ale jakbyś powiedział przy zamawiamy pizzy że płacisz podwójnie to może czas oczekiwania się skrócił? Ja wiem, że nie można tego tak oceniać ale powiedz
po pierwsze to schudnij

@majkel88: 2m wzrostu 99kg. Niby jest z czego zrzucić te 3-4kg, ale ulany nie jestem :)

Po drugie zamiast etatu wystawiaj fakture z JDGa i zaoszczedzisz sobie na skladce za ktora jak widac, guzik dostajesz.

Specyfika pracy nie pozwala na taki myk :)
@Fan_Morawieckiego: Nie rozumiemy się, zarabiam średnią krajową, i dokładam się do ochrony zdrowia tyle co statystyczny Polak, i mam ją zapewnioną na takim samym poziomie. Dlaczego mają drugą pracę płace drugi raz 10 razy tyle i nie mam nic w zamian. Niech NFZ weźmie sobie tą średnią składkę ale da mi możliwość wyboru co mam zrobić z resztą i da system motywacji dlaczego ona powinna trafić do publicznej służby zdrowia.
Nie rozumiemy się, zarabiam średnią krajową, i dokładam się do ochrony zdrowia tyle co statystyczny Polak, i mam ją zapewnioną na takim samym poziomie. Dlaczego mają drugą pracę płace drugi raz 10 razy tyle i nie mam nic w zamian. Niech NFZ weźmie sobie tą średnią składkę ale da mi możliwość wyboru co mam zrobić z resztą i da system motywacji dlaczego ona powinna trafić do publicznej służby zdrowia.

@sadowiak: Ponieważ