Aktywne Wpisy

Tyrande +243
Jako, że są święta to nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Więc się dzisiaj do tego zabrałam.
Ale nie chce mi się lepić iluś tam pierogów, więc zrobię 1 dużego pieroga. Jak powiedziałam tak zrobiłam. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i nadziałam kapustą z grzybami.
Niestety nie zmieściłby mi się do garnka, więc musiałam go zwinąć w taki zawijas. O dziwo po ugotowaniu utrzymywał się na powierzchni wody jak każdy inny pierożek,
Ale nie chce mi się lepić iluś tam pierogów, więc zrobię 1 dużego pieroga. Jak powiedziałam tak zrobiłam. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i nadziałam kapustą z grzybami.
Niestety nie zmieściłby mi się do garnka, więc musiałam go zwinąć w taki zawijas. O dziwo po ugotowaniu utrzymywał się na powierzchni wody jak każdy inny pierożek,

tesknilam_ +223
Wy tez potraficie po twarzy poznać, ze ktoś pochodzi z tzw nizin społecznych? Często maja wyostrzone rysy, wysuszona skórę po wódce, a dziewczyny robią sobie takie charakterystyczne kreski wokół całego oka. #pytanie #rozowepaski #niebieskiepaski

Drugie podejście do domowej pizzy nie będącej chamskim plackiem z ogromną ilością drożdży. Za pierwszym razem robiłem z proporcji podanych przez Mirka od Top Gar i coś mi nie zagrało bo była klejąca nawet po wyrabianiu 20 minut. Tym razem z kalkulatora KMP i ciasto jest o wiele fajniejsze. Wypiekane będzie w piekarniku 300 stopni na kamieniu. Zaopatrzyłem się do drugiego podejścia w szpatułkę do sprawniejszego wyjęcia kulki z pudełka bo za pierwszym razem ją trochę zmasakrowalem i miałem problem z uformowaniem placka.
Jak macie jakieś protipy przy pieczeniu w piekarniku to chętnie się czegoś nauczę. :)
#pizza
Pojemnik można dać do góry nogami i grawitacja zrobi swoje - kulka spadnie spadnie :)
Do pracy z kulką (podczas formowanie placka) polecam semolinę, zamiast
Faktycznie, spotkałem