Wpis z mikrobloga

Hej, mam mega głupi problem ze swoim ESP8266. Mój moduł znajduje się na zewnątrz (pod dachem), mam do niego podłączone 3 przyciski, które są połączone z rezystorami 10kOhm (jak to w arduino). W okolicy zimy (tak od ok. 3 tygodni) zdarza się, iż przycisk "sam się naciska" i przekazuje sygnał taki jakby ktoś ręcznie go wcisnął. Zastanawiam się jak to rozwiązać, czy to normalne, czy może komuś się to już udało, a może podzieli się dobrymi praktykami jak dany układ montować na zewnątrz, aby przetrwał zimę?
Układ zamontowałem w obudowie po zasilaczu (taki jak poniżej), wyjścia z przewodami są uszczelnione.

#arduino #esp8266 #nodemcu #mikrokontrolery #programowanie #elektronika #elektryka
MisiekD - Hej, mam mega głupi problem ze swoim ESP8266. Mój moduł znajduje się na zew...

źródło: comment_1670622820Cifyqe9QfutTmuMBOuQQPh.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kao3991: No właśnie ona może tam być i zastanawia mnie czy jest możliwość i jaka, że to przez wilgoć. Teoretycznie obudowa jest szczelna.

A zdarzają się "samoczynne włączenia" może z 2 razy na 4 dni.
  • Odpowiedz
@MisiekD: szczelność to nie wszystko. zamknąłeś w środku powietrze w którym była jakaśtam woda, bo przecież wilgtność nie była 0%. ze spadkiem temperatury rośnie względna wilgotność, osiągasz punkt rosy i woda się skrapla, pewnie czasem w pechowym miejscu układu.

na próbę bym wrzucił jakiś pochłaniacz wilgoci do środka.
  • Odpowiedz
na próbę bym wrzucił jakiś pochłaniacz wilgoci do środka.

@kao3991: no nie głupie to w sumie.
Na pewno rzeczą, która ciągle zwraca moją uwagę jest to, że ten problem jest tylko zimą. Od wiosny po lato, aż do końca października nie było ani jednej takiej przypadłości.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@MisiekD: a przyciski jak są zamontowane? W obudowie czy na zewnątrz? Co to za przyciski? Na pewno nie one zwierają?

W obudowie możesz ścieżki i luty zamalować lakierem do paznokci a przewody uszczelnić klejem na gorąco. Ale bardzo możliwe że w samych przyciskach kondensuje się wilgoć.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@echelon_: a co by dał ten kondensator? W sensie jak to miałoby działać? Chciałbyś zrobić odpowiednik tej metody software'owej, ale hardware'owo?
  • Odpowiedz