Wpis z mikrobloga

Macie jakieś pomysły gdzie można wyjechać z Polski?
Razem z dziewczyną jesteśmy osobami dobrze zarabiającymi, posiadam mieszkanie prawie całkowicie spłacone w mieście wojewódzkim, pełnimy stanowiska kierownicze. Dziewczyna ma możliwość pracy zdalnej z każdego miejsca na świecie, ja pracuje jako automatyk więc praca zdalna odpada. Nie mamy złej sytuacji finansowej, mamy oszczędności, mamy w Polsce rodziców i przyjaciół, ogólnie żyje nam się dobrze i przyjemnie.
Jednak Polska nas denerwuje, ze względu na przepisy antyaborcyjne nie chcemy myśleć o dzieciach, wkurza mnie świadomość ile miesięcznie oddaje pieniędzy na wszelkiego rodzaju podatki nie dostając w zasadzie nic w zamian. Płacę chore pieniądze za służbę zdrowia a jakiekolwiek badania i tak muszę wykonywać prywatnie, podobnie z lekarzem, fizjoterapią itp.
Jesteśmy z dziewczyną aktywni, lubimy sporty, spacery, góry, jazdę na rowerach, mamy komunikatywny angielski.
Nie chciałbym wyjeżdżać czysto w celach zarobkowych, najprawdopodobniej gdziekolwiek nie pojadę, mój standard życia lekko spadnie, ale mam dość uczucia bycia opluwanym przez władzę i bycia okradanym na każdym kroku.

Czytałem trochę o życiu w Portugalii, Hiszpanii, Czechach, Holandii, Wielkiej Brytanii.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oskarrr: Jak macie prace jakkolwiek zdalna, tzn mozecie w niej pracowac w innym kraju to pomyslcie tez o kosztach zycia, bo standard zycia z wyplata 5k netto w pl po przeprowadzce do Portugalii bardzo sie nie zmieni a w Niemczech nie przezyjecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Czechy, szwajcaria, austria, dania. Te kraje są względnie spokojne i dostatnie. W czechach i danii łatwiej o prace po angielsku, ale w danii ciężko o góry ...
  • Odpowiedz
Czytałem o szwajcari, ponoć fajne miejsce do życia z tym, że ciężko tam wyjechać, w sensie dość zamknięte społeczeństwo negatywnie nastawione na przyjezdnych, oprócz tego życie raczej dość drogie, Austria muszę poczytać. Dania nie brzmi zbyt zachęcająco.
  • Odpowiedz
@oskarrr: w danii bez problemu znajdziesz pracę na takich stanowiskach. Jak ogarniesz sam bez pośredników to wypłata powinna pokryć koszty życia dwojga. Pracowalem tam pół roku (tymczasowo) i bylo bardzo spokojnie, ludzie mili, pracodawcy szanują, prawo pracy przestrzegane.

Koszty i podatki bardzo wysokie, ale peniądze też dobre.
  • Odpowiedz