Aktywne Wpisy
karetpoker +12
#ukraina #rosja #wojna
Wam jest do śmiechu, że Ukraińcy wjechali w Rosję, ale mnie nie do końca. Doktryna jądrowa Rosji stanowi, że w przypadku zagrożonej integralności terytorialnej Federacyji Rosyjskiej, ta może użyć broni atomowej. A Ukraina właśnie to robi. Po #!$%@? tak igrać? Co ten rajd daje? Na moje to przekraczanie pewnych czerwonych linii.
Wam jest do śmiechu, że Ukraińcy wjechali w Rosję, ale mnie nie do końca. Doktryna jądrowa Rosji stanowi, że w przypadku zagrożonej integralności terytorialnej Federacyji Rosyjskiej, ta może użyć broni atomowej. A Ukraina właśnie to robi. Po #!$%@? tak igrać? Co ten rajd daje? Na moje to przekraczanie pewnych czerwonych linii.
Gours +26
Ci, którzy mają problem z tym, że nie kibicuję pato-Julce z Konfederosji. To nie tak, że polityka jest tak ważna, ale trzeba postawić pewne granice.
Fakty są następujące: ona nie tylko popiera, ale i startowała w wyborach z list Konfederacji. To znaczy, że utożsamia się z ich poglądami. A są to poglądy prorosyjskie, antyukraińskie i antyzachodnie. To jest skandal, że mając wojnę za granicą mamy olimpijkę, która otwarcie wręcz wyraża takie poglądy.
Agnieszka Radwańska była twardo za PiS (którego nie cierpię), a nie widziałem jakoś problemu, by jej kibicować. No ale właśnie - trzeba stawiać jasne bariery.
Tak
Fakty są następujące: ona nie tylko popiera, ale i startowała w wyborach z list Konfederacji. To znaczy, że utożsamia się z ich poglądami. A są to poglądy prorosyjskie, antyukraińskie i antyzachodnie. To jest skandal, że mając wojnę za granicą mamy olimpijkę, która otwarcie wręcz wyraża takie poglądy.
Agnieszka Radwańska była twardo za PiS (którego nie cierpię), a nie widziałem jakoś problemu, by jej kibicować. No ale właśnie - trzeba stawiać jasne bariery.
Tak
PO, PiS, Lewica, SLD, RAZEM, PSL, Polska2050, Kukiz'15, Gowin.
.
.
No więc poniżej ciekawostka dla was odnośnie "poboru selektywnego do obowiązkowej służby wojskowej".
Chodzi o ustawę z 11 marca 2022 #obowiazkowecwiczeniawojskowe
ZA przyjęciem wojskowej ustawy z 11 marca 2022 roku o obronie Ojczyzny byli oczywiście
PiS, PO zawsze RAZEM. Ziobro zdziwienia.
W trakcie głosowania 455 posłów głosowało ZA ustawą
"Za" głosowali:
- Wszyscy posłowie PiS, PO, Nowoczesnej, Lewicy (SLD, Wiosna, Razem) , Koalicja Polska (PSL),Polska2050, Kukiz'15, Porozumienie Gowina.
Kto nie był ZA?
Tylko 5 posłów Konfederacji nie głosowało za przyjęciem ustawy.
5 posłów Konfederacji, którzy nie zagłosowali ZA:
1. Konrad Berkowicz
2. Artur Dziambor
3. Janusz Korwin-Mikke
4. Jakub Kulesza
5. Dobromir Sośnierz
No cóż, jak rządzą socjaliści i lewica, to potem tak już jest. Niewolnictwo i brak poszanowania praw człowieka. Wiadomo, że dotyczy to tylko mężczyzn. Ale kobiety też czeka ciekawa przygoda z wojskiem, bo niektóre będą miały wezwania na komisje wojskową - o tym napiszę w innym wpisie.
A co dokładniej zmieniła ta ustawa?
"Ustawa o obronie Ojczyzny jest aktem dość obszernym, liczy ponad 820 artykułów zawartych na ponad 450 stronach. Reguluje materię, która do tej pory zawarta była w 14 ustawach. (...) Jest to element szerszego planu resortu obrony narodowej."
Dr Tomasz Pawłuszko:
"Może to być przygotowywanie przepisów na wypadek przywrócenia obowiązkowej służby wojskowej. Wątpię jednak, aby rząd zdecydował się przed wyborami parlamentarnymi na podjęcie decyzji o przywróceniu zasadniczej służby zawodowej. Wzbudziłoby to duże kontrowersje w społeczeństwie."
Waldemar Skrzypczak, były dowódca Wojsk Lądowych RP:
"ministerstwo przygotowuje grunt pod służbę obowiązkową. Na pewno nie będzie powszechnego poboru z przyczyn politycznych. Chodzi o jakąś formę poboru selektywnego do obowiązkowej służby wojskowej. Jest to pomysł na oswajanie społeczeństwa z obowiązkową służbą wojskową, na razie taką małą stróżką, wąską dróżką"
[źródło: prawo.pl]
Ustawa z 11 marca 2022 roku o obronie Ojczyzny:
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20220000655
Przebieg procesu legislacyjnego przyjęcia ustawy:
https://www.sejm.gov.pl/Sejm9.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=2052
Głosowanie (455 posłów ZA)
@Volki: I dokładnie tyle samo było przeciw. Czyli całe 0.
@Volki: Prawie połowa przyłożyła, reszta nie zrobiła nic by się sprzeciwić pomimo posiadania takiej możliwości.
Typie, co ty tutaj bronisz? Jak ktoś cię będzie lał, a ja będę stał obok i miał to gdzieś to nie będziesz miał mi niczego za złe, bo przynajmniej nie pomagam typowi cię lać? XD
Trzeba być naprawdę przygłupem, żeby zarzucać innym wstrzymanie się, a jednocześnie bronić PO, które wyciera sobie ryja praworządnością a jednocześnie wstrzymuje się w sprawie ratyfikacji funduszu zadłużenia, która była w niekonstytucyjnym trybie.
5 za, 5 się wstrzymało, 1 nie przyszedł xD
@ziuaxa: Oni nie byli za, bo Sejm odrzucił ich poprawkę do tej ustawy o powszechnym dostępie do broni xD
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@przeciwko78: jakiej obrony, przed jakimi ruskimi? ta propaganda weszła Ci tak samo łatwo jak zakaz wejścia do lasu w celu przeciwdziałaniu pandemii?
@xxxmen:
Ale to BARDZO WAŻNY przepis.
Tak samo jak immunitet, chroni demokrację. Bez tego przepisu wszystkich którzy kandydowali by jako opozycja możnaby do wojska wziąć, legalnie, i wcale nie decyzją polityczną!