Wpis z mikrobloga

@BayzedMan:

Zniknął

xD
Po pierwsze, sytuacja o której wspomina artykuł z RP to rezerwa w rozumieniu sprzed Ustawy o obronie ojczyzny z 2022. Od tego czasu zmieniła się zarówna definicja rezerwy, pojawił się jej podział na aktywną i pasywną, a także zmienił się czasowy zakres
  • Odpowiedz
@BayzedMan: Bo tak wynika z treści ustawy? Ona naprawdę nie jest skomplikowana, można się zapoznać z przepisami dotyczącymi rezerwy pasywnej w kilka minut. Dzięki temu można między innymi skonfrontować z rzeczywistością hulający tutaj ostatnio fake news o braku możliwości odmowy złożenia przysięgi.
  • Odpowiedz
@BayzedMan: przecież ci nie powiedzą, że wszystkich będą brali, tylko ubiorą w ładne słówka, żebyś myślał, że ciebie to ominie. Zgodnie z tą drugowojenną myślą:
Najpierw przyszli po komunistów,
ale ja milczałem,
bo nie byłem komunistą.

Potem przyszli
  • Odpowiedz
@BayzedMan:

>wedlug rekruterki biora tylko ludzi z specjalnymi kwalifikacjami.

Nie obchodzi mnie, czy łże w żywe oczy jakaś rekruterka, prostaczek LARPujący w MON czy sam Kaczyński - ustawa pozwala na powołanie na ćwiczenia (co najmniej) miesięczne praktycznie każdego rezerwisty i ludzie mają pełne prawo się o to niepokoić. Instytucja obowiązkowych ćwiczeń na które niestawienie się jest obwarowane sankcją karno-prawną jest sprowadzeniem jednostki do roli bydła, które można przesuwać od pługa
  • Odpowiedz