Wpis z mikrobloga

@karakanjaroslaw: zaraz zaraz ale w ustawie o obronie ojczyzny nie ma nic o "szkoleniu po którym następuje przysiega", jest tylko o DOBROWOLNEJ zasadniczej służbie wojskowej po której następuje wydanie książeczki wojskowej.

OBOWIĄZKOWA zasadnicza służba wojskowa nie ma w ustawie nic odnośnie przysięgi, za to trwa 9 miesięcy!

ale co do stawki masz racje, minimalna jest.
  • Odpowiedz
@KacapRemover: Ja p------e po prostu idź prywatnie do lekarza zapłać te 250zl i poproś o zaświadczenie ze masz wrzody na dwunastnicy, astmę czy coś, po co wy tak kombinujcie z jakimiś sądami
  • Odpowiedz
Co do reszty jest tak jak pisałem wczesniej-kwota uposażenia w PLN którą podałeś pochodzi z 2008r( lub wcześniej) i podobne pieniądze dostawali poborowi w Zasadniczej Służbie Wojskowej.

@karakanjaroslaw: czyli może być tak iż w obecnych przepisach nie ma wzmianki o rekompensacie/wypłacie i ludzie huja dostaną.
  • Odpowiedz
Załatwię sobie w następnym tygodniu zaświadczenie o astmie, a w najgorszym razie wole iść do psychiatryka na wakacje jako chory psychicznie, niż do wojska na ten miesiąc ;)

Choćby skały srały, nie zaciągną mnie nawet ma 1 dzień do wojska
  • Odpowiedz
@Dolan: nie zamierzam

Czytałem że po próbie samobójczej dają kategorie E, więc wystarczy się do takiej przyznać, posiedzieć ze 2 tygodnie na oddziale i tyle ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zawsze lepiej niż z tymi trepami na jakimś poligonie, będzie można się wychillować i odpocząć
  • Odpowiedz
@Chewie2: ew zapisać się na jakieś gównostudia i przekazać do WKU że się jest studentem... i potem zwyczajnie nie zapłacić za semestr ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PiersiowkaPelnaZiol:

jak według ciebie najlepiej odmówić? Mógłbyś zrobić jakiś poradnik?

Nie wiem, nigdy tego nie robiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najlepiej kombinować na początek ze złym stanem zdrowia i wnioskować o kolejną komisję. To najpewniejszy sposób. A co do odmowy podpisania karty powołania, to pamiętam historie ze starych lat, kiedy w WKU dawali sobie spokój z takim poborowym bo nie chciało im się użerać, albo nie znali przepisów. Ale były
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PiersiowkaPelnaZiol:

jak według ciebie najlepiej odmówić?

Mógłbyś zrobić jakiś poradnik?

A co do kwestii prawnych to mogę powiedzieć, że przez wiele lat system kwalifikacji wojskowej nie przewidywał i nadal nie przewiduje możliwości wyboru służby zastępczej, tylko każdy z A po komisji trafia do rezerwy i podlega pod ćwiczenia wojskowe.
I jest właśnie sprzeczne z art 85 konstytucji. Religia czy zasady moralne mogą komuś nie pozwalać nosić broni i szkolić się
  • Odpowiedz