Wpis z mikrobloga

#pytanie , tudzież #pytaniedoeksperta spod tagów: #winodomowejroboty #wino #fermentujzwykopem #winiarstwo

Jaki alkoholomierz/alkomierz/refraktometr (jak zwał, tak zwał) polecacie? Chodzi o w miarę dokładne zmierzenie % alkoholu w nastawie, który wciąż pracuje lub się zatrzymał z dowolnych przyczyn. Cały ten badziew z Allegro albo wskazuje zawsze 0% (chyba, że mierzysz rozcieńczony spirytus), albo tylko BLG na początku fermentacji, albo jest wyłącznie do win białych wytrawnych przefermentowanych do zera cukru.
Zatrzymał mi się nagle, po miesiącu, jeden nastaw - z dnia na dzień (jabłkowe). I zastanawiam się, czy jest sens robić restart. I czy nowe drożdże sobie poradzą z alko, które już się ewentualnie wytworzyło. Ale sęk w tym, że nie wiem ile tego alkoholu już jest, stąd pytanie o dobry sprzęt do pomiaru (we w miarę rozsądnej cenie. ( ͡° ͜ʖ ͡°) ).
  • 10
  • Odpowiedz
@mort555: Nie da się "domowo" zmierzyć alkoholu w winie w którym jest choćby trochę cukru. Pozostaje Ci jedynie laboratorium.
Da się alkohol wyliczyć ze wskazań BLG, jeśli mierzyłeś przed startem fermentacji.

Zatrzymał mi się nagle, po miesiącu, jeden nastaw


@mort555: Ile blg zostało? Może drożdże przefermentowały wszystko lub dobrnęły do granicy wydolności i więcej cukru nie przetworzą. Miesiąc to długo jak na fermentację, więc normalka, że
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz: Przepisuję z notatek:

18.10.2022
11 l. soku jabłkowego (z własnych jabłek - wycisnąłem wolnoobrotówką)
+ 1 x opakowanie Bayanus Strong Vita
+ 1/3 pożywki dołączonej
  • Odpowiedz
@mort555: A, i jeszcze jedno - woda jest zbędna. Wina najlepiej robić na samym soku a jabłkowe szczególnie. Cukier idealnie można rozpuszczać w nastawie. Nie słuchaj bzdurnych przepisów, że trzeba koniecznie syrop robić, bo to nie ma sensu i tylko rozcieńcza wino ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz:

Stokrotne dzięki za naukową wnikliwą analizę. Naprawdę wartościowa odpowiedź, która wiele mi wyjaśniła. Dziękuję też za poświęcenie Twojego czasu na takie pierdoły jak czyjś nieudany nastaw. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jednak odniosę się do Twojego trudu, bo nadal, jako początkujący winiarz mam wątpliwości:

cukier powinno się
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz:

A, No i ja też zapomniałem. Właściwie o najważniejszych pytaniach:

Kup solidne drożdże ale pamiętaj, by nie dodawać ich na chama do nastawu. Trzeba je uprzednio zahartować - zrób sobie mini nastaw (litr, dwa) na jakimś soku. Jak zaczną pracować to stopniowo dolewaj odrobinę tego wina. Jak po kilku dniach się mocno rozhulają to dopiero wtedy dodaj je do restartowanego
  • Odpowiedz
Do tej pory myślałem, że gdy BLG spadnie do zera, to drożdże nie mając czego przerabiać po prostu (prawie) natychmiast umierają z głodu, więc jest już za późno na dodawanie syropu... Z tego co mi wiadomo, to ludzie dodają drugą dawkę przy zakresie 4 - 10 BLG.


@mort555: Drożdże tak łatwo nie umierają. Potrafią miesiącami czekać w uśpieniu na poprawę warunków środowiska. Nim jednak przejdą w stan hibernacji, będą rozkładać co się da. I to jest bardzo istotne dla winiarza - drożdże przy braku cukru potrafią rozkładać też kwasy (jedne szczepy więcej, inne mniej), przez co kwasowość zbyt kwaśnego wina może się obniżyć. Oprócz tego skonsumują większość substancji ubocznych, które wyprodukowały w czasie fermentacji. To też bardzo ważne, bo wino będzie mniej "kacogenne", delikatniejsze. Często ludzie tak dodają jak piszesz, ale wynika to z niewiedzy i powielania złych rad.

Czyli co? Sprawdzać prawie codziennie i czekać aż wskaże
  • Odpowiedz
1. "Solidne drożdże" to np. te wyżej wspomniane Bayanusy G995?


@mort555: Solidne jak wyżej, z centrum fermentacji. Bayanusy nie są jakieś bardzo "luksusowe", nie wszystkie wina wyjdą na nich dobre a ich wadą a jednocześnie zaletą jest duża żywotność i zdolność do produkcji wysokiego % alkoholu. Do restartu jak najbardziej ok.

2. Mini nastaw... Powiedzmy 3 litry soku jabłkowego 100% (naturalnie mętnego, nie z koncentratu, bez dodatków) z kartonu. Dodać do tego CAŁĄ dawkę drożdży? To jest: porcję na 25 litrów? Czy może proporcjonalnie te drożdże podzielić i dodać tylko 1/8 opakowania na te 3
  • Odpowiedz
@Zawodowy_Janusz:
Dzięki, Mistrzu za cenne porady! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Obiecuję nie zawracać Ci już głowy. Dość, że dałem się namówić i zakupiłem w tym Twoim centrumfermentacji VR44 - na wypadek przyszłych problemów i CK S102 - na niskie temperatury nastawu, na winka zimowe, które jeszcze spróbuję uskutecznić (Z soków NFC jabłko + czarna porzeczka oraz z zielonej herbaty. Będą to mniejsze nastawy).
  • Odpowiedz
@mort555: Polecam się na przyszłość :) Pisz śmiało na PW.

Z drożdży polecam jeszcze UCLM S325 do słabszych, delikatniejszych win i HD S62 redukujące sporo kwasów, np: do wiśni idealne.

Daj oczywiście znać jak z restartem.
  • Odpowiedz