Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Ile wynosi mandat za brak ważnego przeglądu?

Samochód mojej mame nie przeszedł przeglądu. Jest już na tyle stary, że nie opłaca się go naprawiać. Mama pracuje do końca grudnia, bo potem idzie na emeryturę, a do pracy nie ma jak dojechać zbiorkomem. Doradziłem jej żeby ten miesiąc dojeździła bez przeglądu.

#motoryzacja #samochody #prawojazdy
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@rzeznia22: @pilot1123: @Atreyu: @trx87: @turok2016: @negtner: @Positano1: @stefan_pmp: sprawa jest rozwojowa. Mama posiada w tapczanie jakieś oszczędności i wstępnie myśli o zakupie auta za ~15k także obecne chyba sprzedamy jakiemuś handlarzowi na części.

Garaż i spawarkę posiadam, ale jest to garaż do parkowania a nie żeby w nim robić progi. Jak jeszcze sam jeździłem takim gruzem
  • Odpowiedz
Zależy jak jest pęknięta i co to za auto. Tego nie wiemy.

@rzeznia22: gadasz jakbyś przynajmniej raz w życiu zlecał naprawę pękniętej podłużnicy i spawania podłogi

Nie zlecałeś
  • Odpowiedz
@Atreyu: Nie zlecałem. Ale napisałem wyżej, że naprawa tego w warsztacie na pewno jest ekonomicznie nieuzasadniona. Czytaj posty ze zrozumieniem. Jedynie naprawa samemu lub u lokalnego rzeźbiarza wchodzi w grę. O ile stopień uszkodzenia na to pozwala i jest to opłacalne - bo nawet naprawa samemu bywa bez sensu skoro taniej wyjdzie drugie auto. A często tak dzisiaj się zdarza.

@trx87: Na miesiąc to faktycznie na pewno się
  • Odpowiedz
Ale w chrupku który jest potrzebny przez następny miesiąc zupełnie ne ma sensu czegoś takiego robić.

@trx87: Na jeden miesiąc to w ogóle nie opłaca się kupować samochodu według mnie, wolałbym wynająć na ten czas, chyba, że będzie potrzebny później w innych celach.
  • Odpowiedz
Jedynie naprawa samemu lub u lokalnego rzeźbiarza wchodzi w grę

@rzeznia22: nawet nie masz pojęcia ile to roboczogodzin

Robiłem podłogę w 30 letnim aucie, po znajomości mając dostęp do spawarki i
  • Odpowiedz
nawet nie masz pojęcia ile to roboczogodzin

@Atreyu: Trochę mam, bo sam robiłem u siebie całą ramę w dostawczym iveco i sam ratuje swoje graty jak coś wygnije.
Ja nie pisałem, żeby ktoś zrobił to za flaszkę. Nie te czasy, że za flachę ktoś poświęci kilka dni życia. Ale wstawienie progów "jako tako" to często szybka akcja, 2-3 dni roboty. Nikt nie będzie tam klepał blachy pod idealne wyprowadzenie, spawał doczołowo i cynował. Leci się na zakładkę, daje tani epoksyd, szpachle, lakiery ze spraya i tyle, byle obleciało jeszcze ze 3 - 5 lat max. To gruz na dojazdy do roboty a nie klasyk 50 letni tylko Ford Ka z 2006 roku który i tak zgnije cały za 5 lat. Podspawać by się kupy trzymało, było bezpieczne i przeszło przegląd. Tyle i aż tyle. (choć dla tego auta nie ma sensu się szarpać, ale o tym nie wiedzielismy wcześniej). Nikt takiego auta nie będzie naprawiał profesjonalnie, bo to nie ma absolutnie sensu i oddawanie tego na profesjonalne warsztaty (o czym pisałem od początku) mija się całkowicie z celem.

Nie ma przypadku, by naprawa podłużnicy i kompleksowa naprawa podłogi zgodnie ze sztuką
  • Odpowiedz
  • 1
@Harry_Callahan: Aby firma ubezpieczeniowa po ewentualnym wypadku autem bez przeglądu miała prawo odmówić wypłaty odszkodowania musiałaby udowodnić bez żadnych wątpliwości że brak przeglądu miał na zdarzenie bezpośredni wpływ, to się praktycznie nigdy nie udaje i nawet nie próbuje się tego robić więc argumenty o ewentualnym regresie nie są prawdziwe.
  • Odpowiedz