Wpis z mikrobloga

Czołem piwne świry
Jak bardzo ważna jest temperatura przy gotowaniu brzeczki po filtracji?
Ostatnio podczas warzenia skończył mi się gaz w butli i przeniosłem się z taboreta gazowego na kuchenkę. Na początku przy zamkniętej pokrywie temperatura dobiła do tych 100 stopni, ale na ostatnie 20 minut jak dodałem ostatnią porcję chmielu i włożyłem chłodnice do wyparzenia, temp. spadła do 90 i przy grzaniu bez pokrywki dobiła na koniec do 95.
Jaki może mieć to wpływ na sterylność, rozpuszczalność chmielu, aromat DMS czy jeszcze coś innego?
#piwowarstwo
  • 4
@sopczak wystarczy powyżej 90 stopni, najważniejsze jest by się zagotowalo na początku bo wtedy wytrąca się białka. Ja zawsze po zagotowaniu na 10 min potem gotowałem na małym ogniu jak rosół, wystarczy by pykalo lekko i był ruch brzeczki w garze. Do chmielenia bodajże 80 stopni starcza. Dms przy obecnych słodach to nie problem, szczególnie jak gotujesz bez pokrywki.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@sopczak: Goryczka może być niższa, ale czy to będzie zauważalne to zależy od tego jakie piwo i ile czasu było gotowane w obniżonej temperaturze, DMS może się pojawić (nie musi), może być mniej klarowne przez gorsze wytrącanie się gorącego osadu, może być niższe blg (mniej wody odparowało), goryczka może być gorszej jakości bo wraz z przełomem wytrącają się garbniki, z drugiej strony mogło zostać więcej aromatu chmielowego, jeśli chmieliłeś na aromat,
@Goglez: nie zamierzam nic wylewać, piwo od kilku dni sobie fermentuje, a właściwie już chyba skończyło dość wysoko, bo na 5 blg, no trudno.
Tylko chciałem się zapytać na jakie wady/niedoróbki ewentualnie zwracać uwagę przy degustacji

Jak zakryjesz pokrywkę na kilka minut żeby podbić temperaturę to nic się nie stanie

Pewnie masz rację, ale jak już wsadzę chłodnicę to nie ma jak przykryć