Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Alzena +39
Kilka pytań do osób na #neet.
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Zakładam że nje wszyscy którzy nie pracują są na rencie (która i tak jest śmiesznie niska), więc z czego wy sie właściwie utrzymujecie? Życie to są naprawdę duże koszta, nie ma opcji przeżyć z jakiegoś zasiłku.
I drugie pytanie - zakładam że ludzie którzy nie pracują dłuższy czas są zarejestrowani w urzędzie pracy (żeby mieć ubezpieczenie). Jak ja byłam w UP to co
Dlaczego nigdy nie jest tak, że bliźniak z rakiety po powrocie jest emerytem, a ten na Ziemii jest młodzieniaszkiem przez to, że Ziemia od rakiety tak szybko się oddała? Tylko zawsze ten kierunek zmiany upływu czasu przedstawiany jest egocentrycznie?
#fizyka #pytania #kiciochpyta #przemyslenia #rozkminy #kosmos #wszechswiat
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez autora
Tylko jakby ten bliźniak poruszał się cały czas ze stałą prędkością, to nigdy nie wróciłby na Ziemię. Żeby wrócić, musi wyhamować i przyspieszyć w drugą stronę. I podczas tego hamowania i przyspieszania symetria się
https://pl.wikipedia.org/wiki/Paradoks_bliźniąt#/media/Plik:Paradoks_blizniat-wykres.png
Komentarz usunięty przez autora
Scenariusz jak na obrazku
@Cfany_rudzieledz: @Glikol_Propylenowy: @4833478: @KosmicznyJanusz: @Positano1: @Kapelekkiciokocio: @fizyk20: @GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: @CoyJared:
@CoyJared: @fizyk20: Czyli generalnie rozumiem, że te zmiany upływu czasu nie pojawiają się na skutek samej prędkości, ale na skutek przeciążeń przyspieszania i hamowania? Wolniej czas płynie u tego kto używa siły do zmiany swojej prędkości niezależnie od jej kierunku?
@fizyk20: to chyba już rozumiem, że tutaj nie chodzi o samą prędkość, ale po prostu tam gdzie
@Bananek2: To jest chyba najlepszy sposób w jaki można to ująć. Tak, czas płynie najszybciej dla ciał swobodnych.
Wyobraź sobie, że każde zdarzenie - czyli coś, co dzieje się w określonym miejscu i w określonym czasie - to punkt w jakiejś przestrzeni (czasoprzestrzeni, tak konkretniej). Np. jeśli obaj bliźniacy byli w kosmodromie w momencie startu rakiety, możemy nazwać to miejsce i moment zdarzeniem A. Jeśli potem znowu się spotkali, możemy miejsce i moment ich ponownego spotkania nazwać zdarzeniem B.
Każdy moment życia każdego z bliźniaków między zdarzeniami A i B też był w jakimś miejscu i czasie - więc też był jakimś punktem w czasoprzestrzeni. Wszystkie punkty odpowiadające zdarzeniom z ich życia tworzą jakieś linie między punktami A i B - po jednej dla każdego bliźniaka. Te linie nazywa się w teorii względności "liniami