Aktywne Wpisy
oldspiceedit +3
Mirasy, szybkie pytanie, szybka odpowiedz: Jak osiagnac piekne zycie w wieku 40 lat z przynajmniej 10M PLN na koncie przy moim scenariuszu?
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
10 000 000 PLN wydaje sie twarda granica ktora nie wiem jak osiagnac za 10 lat, chcialbym Wasze porady jak Wy byscie to ogarneli w takiej sytuacji?
- Mam 30 lat, moja kobita tak samo
- Zarabiamy razem na reke kolo 25-30k / miesiac po odjeciu kosztow zycia
- Obecnie mamy kolo 400k oszczednosci
Fapam0rgana +260
Nigdy nie lubiłem kręcić afer, dlatego ten wpis ma służyć jako przestroga dla osób planujących wypoczynek w Bieszczadach. Chciałbym opisać swoją nieprzyjemną sytuację związaną z domkami letniskowymi Jaworówka w Wołkowyjach.
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
W tym roku po raz pierwszy postanowiłem odwiedzić ten rejon Polski. Niestety, domek letniskowy, który wynająłem z rodziną, sąsiadował z domkami, których właściciel był podludziem i troglodytą. Choć nie wynajmowaliśmy domku od tych osób, wystawiłem im ocenę na Google, w której opisałem
Kto się jednak nie może doczekać świątecznej atmosfery i zapachów ten powinien w ten weekend zrobić ciasto na dojrzewający piernik. Co prawda ciasto jest tym lepsze im dłużej leżakuje, ale takie 5 tygodni też wystarczy żeby na wigilię zjeść zajebistego piernika i poklepać się mentalnie po pleckach że 'było warto robić już w listopadzie' (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Podaje przepis:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
- 20 g mielonego cynamonu
- 1 kg mąki
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż cukier się rozpuści. Uwaga, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy ostudzoną masę (może być jeszcze lekko ciepła), mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kto chce mieć piernik w wersji pro ten dodaje drobno posiekane orzechy włoskie.
Całość przekładamy do pojemnika, ale nie przykrywamy szczelnie - można owinąć folią i ponakłuwać ją wykałaczką. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepsze temperatury to 4-7 stopni. Czekamy z pieczeniem do grudnia.
Cytując klasyka - wygląda jak gó*no, a smakuje jeszcze lepiej. Kto już zrobił piernik, a kto dopiero zacznie?
#piernik #swieta #gotujzwykopem #pieczzwykopem
wejdź tutaj są książki stare np 29r https://chomikuj.pl/cisza666/Kuchnia+staropolska(1)
Wielkie dzięki za ten link, na pewno się poinspiruje