Wpis z mikrobloga

  • 10
Za oknem pierwszy śnieg, więc już można powoli odliczać do pierwszego 'All I want for Christmas is you' w radiu.

Kto się jednak nie może doczekać świątecznej atmosfery i zapachów ten powinien w ten weekend zrobić ciasto na dojrzewający piernik. Co prawda ciasto jest tym lepsze im dłużej leżakuje, ale takie 5 tygodni też wystarczy żeby na wigilię zjeść zajebistego piernika i poklepać się mentalnie po pleckach że 'było warto robić już w listopadzie' ( ͡ ͜ʖ ͡)

Podaje przepis:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
- 20 g mielonego cynamonu
- 1 kg mąki
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 ml mleka

Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż cukier się rozpuści. Uwaga, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy ostudzoną masę (może być jeszcze lekko ciepła), mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kto chce mieć piernik w wersji pro ten dodaje drobno posiekane orzechy włoskie.
Całość przekładamy do pojemnika, ale nie przykrywamy szczelnie - można owinąć folią i ponakłuwać ją wykałaczką. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepsze temperatury to 4-7 stopni. Czekamy z pieczeniem do grudnia.

Cytując klasyka - wygląda jak gó*no, a smakuje jeszcze lepiej. Kto już zrobił piernik, a kto dopiero zacznie?

#piernik #swieta #gotujzwykopem #pieczzwykopem
DeOiko - Za oknem pierwszy śnieg, więc już można powoli odliczać do pierwszego 'All I...

źródło: comment_1668767725Cro9NOgfBVWw3cgUkR34vo.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@cisza666 hm, ja nie odkrawalam tej skóry, ale po posmarowaniu dżemem blaty miękną, nasiąkają wilgocią z owoców albo kremu i potem w docelowym kawałku ciasta nie jest wyczuwalna tą spieczona wierzchnia skóra ( ͡º ͜ʖ͡º)
Wielkie dzięki za ten link, na pewno się poinspiruje
  • Odpowiedz