Wpis z mikrobloga

Za oknem pierwszy śnieg, więc już można powoli odliczać do pierwszego 'All I want for Christmas is you' w radiu.

Kto się jednak nie może doczekać świątecznej atmosfery i zapachów ten powinien w ten weekend zrobić ciasto na dojrzewający piernik. Co prawda ciasto jest tym lepsze im dłużej leżakuje, ale takie 5 tygodni też wystarczy żeby na wigilię zjeść zajebistego piernika i poklepać się mentalnie po pleckach że 'było warto robić już w listopadzie' ( ͡ ͜ʖ ͡)

Podaje przepis:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
- 20 g mielonego cynamonu
- 1 kg mąki
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 ml mleka

Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż cukier się rozpuści. Uwaga, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy ostudzoną masę (może być jeszcze lekko ciepła), mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kto chce mieć piernik w wersji pro ten dodaje drobno posiekane orzechy włoskie.
Całość przekładamy do pojemnika, ale nie przykrywamy szczelnie - można owinąć folią i ponakłuwać ją wykałaczką. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepsze temperatury to 4-7 stopni. Czekamy z pieczeniem do grudnia.

Cytując klasyka - wygląda jak gó*no, a smakuje jeszcze lepiej. Kto już zrobił piernik, a kto dopiero zacznie?

#piernik #swieta #gotujzwykopem #pieczzwykopem
DeOiko - Za oknem pierwszy śnieg, więc już można powoli odliczać do pierwszego 'All I...

źródło: comment_1668767725Cro9NOgfBVWw3cgUkR34vo.jpg

Pobierz
  • 22
@MotherofSpiders Trzeba upiec troszkę wcześniej, ok tydzień przed świętami. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni góra-dół.
Ciasto dzielimy na trzy części, każda lekko wyrabiamy, i wałkujemy podsypując mąką. Układamy na blaszce i pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Drugi i trzeci blat pieczemy trochę krócej, bo piekarnik już jest dobrze rozgrzany. Upieczone blaty studzimy i przekładamy masą - jak kto lubi, dżemem, marcepanem czy tam kremem orzechowym. Taki przełożony i gotowy piernik
@hipotrofia nie, nie splesnieje. Duża ilość cukru i niska temperatura dobrze konserwuje ciasto. Gdyby nie dodawać jajek i mleka, to taka masa mogłaby stać i latami.
Głównie chodzi o to, żeby wszystkie składniki przeszły zapachem i smakiem przypraw, taki dojrzewający piernik jest miękkszy i bardziej 'korzenny' w smaku niż te szybkie.
można powoli odliczać do pierwszego 'All I want for Christmas is you' w radiu


@DeOiko: chyba w przyszłym roku XD

Kto już zrobił piernik, a kto dopiero zacznie?

ja zawsze we wrześniu nastawiałam, ale w tym roku nie robię wcale
@mkk141 tak, o ten cukier z miodu też tu chodzi, ma on dobrze zakonserwować ciasto
No i z podanych proporcji wychodzi naprawdę dużo ciasta, spokojnie na dwa pierniki 26x13 cm i jeszcze zostanie ciutke na małe pierniczki.
@cisza666 oj chyba to się nie uda, w keksowce środek ciasta będzie nie wypieczony, mimo że z wierzchu będzie już prawie węgielkiem. Nie będzie się dobrze kroił, jednak lepiej jest poswiecic tą 1,5 godziny na pieczenie osobnych blatów.
Co do mazidła między warstwy, to już co kto lubi - ja jestem fanką dżemu z aronii albo porzeczki, można też powidłami śliwkowymi, marcepanem, kremem orzechowym...