Aktywne Wpisy
takiMirek29 +6
Warto #!$%@?ć za kasą kosztem braku czasu wolnego? Ile można tak wytrzymać? Ktoś zjechał psychicznie po dłuższym czasie intensywnej pracy i teraz żałuje? Albo ktoś robil OE i nie siadły mu godziny pracy i z czasem się wypalił?
Skąd się bierze taka chęć do szybkiego dorobienia się po trupach?
30lvl here
#programista15k #pracait #pracbaza
Skąd się bierze taka chęć do szybkiego dorobienia się po trupach?
30lvl here
#programista15k #pracait #pracbaza
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Kto się jednak nie może doczekać świątecznej atmosfery i zapachów ten powinien w ten weekend zrobić ciasto na dojrzewający piernik. Co prawda ciasto jest tym lepsze im dłużej leżakuje, ale takie 5 tygodni też wystarczy żeby na wigilię zjeść zajebistego piernika i poklepać się mentalnie po pleckach że 'było warto robić już w listopadzie' (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Podaje przepis:
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 50 g przyprawy do piernika
- 20 g mielonego cynamonu
- 1 kg mąki
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 150 ml mleka
Miód, cukier i masło podgrzewamy w garnku aż cukier się rozpuści. Uwaga, żeby nie doprowadzić do wrzenia. Dodajemy przyprawę do piernika i cynamon, mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy ostudzoną masę (może być jeszcze lekko ciepła), mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kto chce mieć piernik w wersji pro ten dodaje drobno posiekane orzechy włoskie.
Całość przekładamy do pojemnika, ale nie przykrywamy szczelnie - można owinąć folią i ponakłuwać ją wykałaczką. Odstawiamy w chłodne miejsce - najlepsze temperatury to 4-7 stopni. Czekamy z pieczeniem do grudnia.
Cytując klasyka - wygląda jak gó*no, a smakuje jeszcze lepiej. Kto już zrobił piernik, a kto dopiero zacznie?
#piernik #swieta #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Ciasto dzielimy na trzy części, każda lekko wyrabiamy, i wałkujemy podsypując mąką. Układamy na blaszce i pieczemy ok 20 minut, do suchego patyczka. Drugi i trzeci blat pieczemy trochę krócej, bo piekarnik już jest dobrze rozgrzany. Upieczone blaty studzimy i przekładamy masą - jak kto lubi, dżemem, marcepanem czy tam kremem orzechowym. Taki przełożony i gotowy piernik
Głównie chodzi o to, żeby wszystkie składniki przeszły zapachem i smakiem przypraw, taki dojrzewający piernik jest miękkszy i bardziej 'korzenny' w smaku niż te szybkie.
@Owoc_w_kreplu jest kilo mąki przecież
@DeOiko: chyba w przyszłym roku XD
ja zawsze we wrześniu nastawiałam, ale w tym roku nie robię wcale
No i z podanych proporcji wychodzi naprawdę dużo ciasta, spokojnie na dwa pierniki 26x13 cm i jeszcze zostanie ciutke na małe pierniczki.
Co do mazidła między warstwy, to już co kto lubi - ja jestem fanką dżemu z aronii albo porzeczki, można też powidłami śliwkowymi, marcepanem, kremem orzechowym...