Wpis z mikrobloga

Szukam najprostszej gry planszowej dla dzieci w stylu tych drukowanych kiedyś w gazetkach, typu

- rzucamy kostką i idziemy zawsze do przodu
- na niektórych polach idziemy do przodu albo się cofamy, albo tracimy kolejkę

Czyli taka gra która w zasadzie nie jest grą bo gra się sama. Ale mogą w nią grać dzieci które nigdy nie grały w żadną grę planszową i przy okazji uczyć się liczenia do 6. Niestety praktycznie nic takiego nie ma na rynku, bo każda gra musi mieć element decyzyjny, miliony żetonów, kart itd. Wszystko spoko i na pewno to fajnie wygląda w recenzjach, ale jak byłem mały to grałem w takie proste gry i mi się podobały. Znajduję jedynie gry do samodzielnego wydrukowania. Naprawdę nie ma nic takiego na rynku? Żeby było ładnie wydane, z dużą planszą itd. Najbliżej to chyba Grzybobranie i to właściwie tyle.

I nie, nie interesuje mnie że ktoś gra "z noworodkiem w Carcassonne" ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gryplanszowe
s.....a - Szukam najprostszej gry planszowej dla dzieci w stylu tych drukowanych kied...

źródło: comment_1668625589MAW1pHBs7ytl8Xlclm2fZ3.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szumowina_wadowicka: Zrób taką grę sam. Kup pionki, kostkę, papier, marker i długopis.
I mówię to bez żartów, ja z bratem jak byliśmy dzieciakami to właśnie tak robiliśmy sobie gierki.
Nieraz trzeba się było na polu cofnąć, stracić kolejkę a innym razem wykonać jakieś zadanie np 10 pajacyków :-)
Gdzieś nawet mam je pochowane dalej.
  • Odpowiedz
@szumowina_wadowicka: chińczyk też by pasował i możesz sprawdzić czy z Rodziny Treflików nie ma czegoś takiego "podstawowego" z planszówek, bo wydaje mi się że gdzieś widziałam na takiej licencji
  • Odpowiedz
@SzycheU: wiem wiem mogę zrobić sam, mogę ściągnąć i wydrukować, ale chciałem kupić coś fajnego na prezent. Jest milion gier w kategorii 3+, ale wszystkie wydają mi się zrobione dla dorosłych którzy mają grać za dzieci które nic z tego nie zrozumieją.
  • Odpowiedz
@szumowina_wadowicka: A myślałeś o Monopoly Junior? Wiem, nie o to pytasz, ale dla dzieci 3-6 jest bardzo dobre. Nie ma właściwie elementu decyzyjnego, kostka jest jedna, bardzo dobrze uczy liczenia. (Pod tym względem niezły jest też Farmer, 3-4 latek błyskawicznie opanowuje dzielenie przez 2).
  • Odpowiedz