Wpis z mikrobloga

Ej a pamiętacie jak #bartosiak mówił, że trzeba się pogodzić z tym, że w czasie W rakiety będą spadały i nie da się obronić wszystkiego i będą straty w ludziach to jaki był świnioryk?
No i cyk, mamy 16 listopada, dwie ofiary śmiertelne na naszym terenie i już pojawiają się (i będą się pojawiać w ramach oswojenia) artykuły, że PLOT nie jest od ochrony pola kukurydzy.
I wiecie co? Jak będzie duża chujnia, to plot nie obroni również osiedla na Wilanowie, bo będą ważniejsze punkty

Ale co Twitterowi zasięgowcy mogli sobie pojęczeć to ich
#wolski #zychowicz #napierala #geopolityka #wojczal #ukraina #rosja #wojna
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mowi: wystrzel rakietę na pustynie w israelu to momentalnie zestrzelą ją.. u nas widocznie nikt się niczym nie przejmuje nawet choćby to była pomyłka to wypadałoby jednak dbać o to by żadne odłamki do nas nie poleciały
  • Odpowiedz
@Mowi: Który z twitterowych zasięgowców krytykujących ANW niby twierdził, że OPL ochroni każdy ciągnik? Bartosiak tworzy sobie w głowie argumenty przeciwników a Ty mu potem klaszczesz brawo jak "celnie" je punktuje xD
  • Odpowiedz
@Mowi: No miał rację. Niepotrzebnie dodaje tyle dramaturgii do tego co mówi - stąd wiele osób traktuje to jako zwykłe straszenie. Wystarczyło żeby podał przykład syryjskiej rakiety, która uderzyła przez przypadek w Cypr w 2019 roku. W dodatku były to przedmieścia Nikozji - 20 km od miasta. To tak jakby u nas rakieta przyłożyła w Otwock pod Warszawą.
  • Odpowiedz
I wiecie co? Jak będzie duża chujnia, to plot nie obroni również osiedla na Wilanowie, bo będą ważniejsze punkty

@Mowi: a czemu osiedle w wilanowie ma być wazniejsze od wioski na podkarpaciu? są jakieś instalacje strategiczne w wilanowie?
  • Odpowiedz
@Mjj48003: myślisz że nie wiedzieli że coś leci i nie puścili tego żeby mieć njusa o tym że antysejsmityzm? ( ͡° ͜ʖ ͡°) ok, niech będzie że nie wszystkie, ale oni wojują cały czas więc coś tam przejdzie. u nas spokój a mimo to lipton.
jak wiesz że jest wojna na wschodzie to wypadałoby zabezpieczyc ten teren właśnie na takie sytuacje.
  • Odpowiedz
@PeterFile: Ale obrona rakietowa nie stoi na granicy żeby wyłapać każdy pocisk lecący w polskie pola. Tak właśnie działa obrona przeciwrakietowa - wyłapuje pociski dopiero od jakiegoś momentu, nie 500 metrow od granicy w szczerym polu xD To samo było w Izraelu. Zamiast wymyślać jakieś teorie spiskowe - zapoznaj się jak w praktyce działa takie wyłapywanie rakiet xD
  • Odpowiedz
@Brzychczy: k---a nie zbieram wszystkich screenów, bo nie jestem fanbojem, ale śledząc na bieżąco wiesz co się dzieje w tym uniwersum

@jaras2: a to kolejny dobry argument. Jak dla mnie nie ma żadnej różnicy. Ale nie wiem czy widziałeś debatę z Wojczalem i w sekcji pytań jeden typek powiedział "czemu akurat strefa nękania to 150 km, a nie 50 albo 100, co Pan ma do tych ludzi?" lub
  • Odpowiedz
ale śledząc na bieżąco wiesz co się dzieje w tym uniwersum

@Mowi: no śledzę i wiem, że Bartosiak ucieka do ogólników w przypadku krytyki, właśnie takich jak ten przedstawiony przez OPa. I nie kojarzę by którykolwiek z tych głównych krytyków liczył na tak aż perfekcyjną OPL która obroni każdy przygraniczny ciągnik.

ale sensem krzyku było właśnie to oburzenie, że jak to ktoś mógł na głos powiedzieć, że nie zestrzelimy wszystkiego
  • Odpowiedz
tzn ja się odnoszę do jakiegoś fragmentu książki gdzie rozmawiał z zychowiczem i mówił tam że on to by sobie pociski balistyczne odpuścił bo i tak ich nie zestrzelimy

@Maszyb: wiem, że nie jest z gumy ale jak będziemy sobie robić dziury w kompetencjach to potencjalny wróg będzie je wykorzystywał. Jak kasę z opl przeniesiemy na ppk dla "lekkiej piechoty dronowej" to nikt nas czołgami nie będzie atakował tylko własnie
  • Odpowiedz
@zgredinho: zgoda. ANW te trochę takie bieda edition ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bartosiak miał jakiś tam budżet i wyszło mu że taniej będzie remontować niż zestrzeliwać.
Pamiętaj że Biedroń i inne zjeby postulowały w 2015 by zlikwidować wydatki na wojsko. Taki mieliśmy klimat.

Dzisiaj jest inaczej, budżet jest większy to i Bartowi marzy się by j---ć wszystko aż do Uralu ;)
  • Odpowiedz