Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym refluksem? Można czy nie można jeść produktów pełnoziarnistych? W zależności od strony znajduję różne informacje ( ͡° ʖ̯ ͡°).
Czy ma ktoś może jakąś większą tabelę produktów które są zalecane, niezalecane itd. i mógłby się podzielić?
#dieta #refluks
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Błonnik drażni błonę śluzowa żołądka, więc powinno się ograniczyć produkty które często dają objawy dyspeptyczne jak gniecenie czy też wzdęcia. Z diety powinno się wykluczyć produkty które dają takie objawy (np. pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce).
Jeżeli chodzi o produkty zbożowe to zalecane są: pieczywo pszenne najlepiej jednodniowe +, sucharki, drobne kasze jak jęczmienna, bialy ryż, drobne makarony pszenne, w małych ilościach mąka czy pieczywo graham.
Niezalecane jest świeże
  • Odpowiedz
@Aroko: Nie kombinuj za bardzo tylko nie jedz i pij jednocześnie, powinno być lepiej. Jak podał ostatnio Marek Skoczylas, mięta powoduje otwarcie zwornjka górnego żołądka, także takie szczegółne produkty są, natomiast spokój podczas trawienia stałych pokarmów jest najważniejszy.
  • Odpowiedz
@Aroko: Pro po błonnika to nie jest takie oczywiste, aby go ograniczyć, generalnie błonniki z różnych pokarmów są niezbędne dla zdrowia. Raczej chodzi o to aby nie obciążać zbytnio żołądka, jak walniemy naraz dużo trudno trawialnego pokarmu, to będzie większe prawdopodobieństwo, że żołądek będzie musiał silniej zareagować i dolegliwości mogą się nasilać.

Przykład: dość łatwo wypić dużo soku z marchwi, ale przyjęcie nagle takiej samej ilość całych marchwi spowoduje przesadne
KollA - @Aroko: Pro po błonnika to nie jest takie oczywiste, aby go ograniczyć, gener...
  • Odpowiedz