Wpis z mikrobloga

Zastanawia mnie jak działa system mandatów za parkowanie przy tych samochodach co jeżdżą i skanują. Dzisiaj przejechał za mną taki jak siedziałem w samochodzie i doładowywałem konto w skycashu, żeby zapłacić za parkowania. Tak samo przecież jak parkuję to potrzebuję czasami kilku minut, żeby dojść do parkometru i zapłacić. Jest jakiś okres karencji, że jak opłata się pojawi w systemie w przeciągu nie wiem - 5 minut od zeskanowania to nie ma kary?
A co jakbym właśnie się rozmyślił siedząc w samochodzie, że jednak tu nie parkuję i muszę wracać do domu?

#warszawa
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nalej_mi_zupy: A to takie trudne wrzucić w google to pytanie? Informacja jest publiczna jak działa system, były też informacje prasowe.

System e-kontroli jest bardzo precyzyjny. Skanuje tylko tablicę rejestracyjną kontrolowanego pojazdu, automatycznie wymazuje wszystkie obrazy i wizerunki osób, które mogą pojawić się podczas robienia zdjęć. Kontrola wykonywana jest dwukrotnie w krótkim odstępie czasu. Po to, aby wyeliminować pomyłki lub pojazdy, których kierowcy właśnie idą do parkomatu.

Realnie samochód e-kontroli robi
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: System oznacza auta nieopłacone i potem wszczynana jest procedura administracyjna, jeszcze nie ma pełnego automatyzmu. Urząd musi mieć pewność co do jasności sytuacji, więc zdjęcia muszą zostać przejrzane co do pełnej zgodności. Potem trzeba ustalić posiadacza auta w systemie MSWiA. Przygotować wezwanie itp.
  • Odpowiedz