Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tymi zaliczkami?

Wszyscy przestrzegają żeby nikomu nie dawać, wyśmiewają.

Ugaduje właśnie polecaną ekipę od dachów która bierze materiał ze sporego składu. Zaznaczyli, że przy składaniu zamówienia będzie konieczność zostawienia zaliczki 5k (ok 20 proc wartości zamówienia).

Powinno to zapalić czerwoną lampkę? W sumie zaliczka ma sens z ich perspektywy.

#budujzwykopem #remontujzwykopem #budowadomu
  • 10
  • Odpowiedz
@ATAT-2: normalną praktyką jest że bierze się zaliczkę na materiał czasem jest to kilka % za materiał a czasem 100%za materiał. Osobiście jeśli materiał jest na zamówienie to zaliczka 100% inaczej materiału nie zamawiam bo później go nie zwrócę.
  • Odpowiedz
@ATAT-2: mnie wykonawca skutecznie oduczył dawania zaliczek. Wziął kasę, zaczął robić, nie miał pojęcia do roboty, kilka razy poprawiał i wyrzuciłem go z budowy a zaliczki nie chce oddać. Materiały sam wszystkie załatwiałem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ATAT-2: pod koniec września zamówiłem importowaną dachówkę, umowa pomiędzy hurtownia a dekarzem bo na 8% vat. Na mnie wystawili fakturę częściowa i chcieli 50% zaliczki, nie chciało mi się bawić to przelałem całość i dzisiaj dostałem wiadomość o skompletowanym zamówieniu ( ʖ̯)
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Dałem facetowi zaliczkę w wysokości 2 tysięcy złotych na materiał na balustrady jakie miał wykonywać. Do tej pory tego nie wykonał, plus sprawa jest dawno u komornika ale nie ma on żadnego majątku i w kolejce na spłatę zobowiązania jestem trzeci.
  • Odpowiedz