Wpis z mikrobloga

@penknientyjerz: 1kg mąki
600g wody
30g soli
25g oliwy z oliwek
2g drożdży

TO - Temperatura otoczenia, TK - Temperatura Kontrolowana (lodówka)
Wyrób ciasto, złóż w blok
Blok 2h TO -> TO Kulki 30 min -> TK Kulki 24-48h -> TO Kulki 2h

Wypiekać na rozgrzanym kamieniu po godzinie na najwyższym poziomie, wrzucać gdy jest grzałka włączona. Piec około 3-4 minuty.
@penknientyjerz: stricte przepisu nie mam, ale mam rady jak ją zrobić z piekarnika jak robiliśmy z różową.

kup pan kamień do pizzy, vel płytę chodnikową z leroya. Bez tego nie podchodź do pizzy typu neapolitańska. No i pamiętaj o czasie oczekiwania w temperaturze pokojowej i lodówce. U mnie to w sumie 3,5 dnia około. TU masz pan kalkulator do propocji:

CYK