#anonimowemirkowyznania Jak jest ze szkodliwością #vape #epapieros #epapierosy ? Paliłem to przez półtora roku, rzuciłem niedawno, ale mówiąc szczerze brakuje mi tego. Szukałem badań, ale albo są one niekompletne, albo ich metodologia jest idiotyczna, nie uwzględnia np. tego co wydziela się z grzałki po jej podgrzaniu, albo jedyne co w nich jest to słabo poparte nauką, populistyczne slogany typu "95% mniej szkodliwe od zwykłych papierosów". No więc, może ktoś tutaj znalazł jakieś sensowniejsze badania? W sumie epety są na rynku już z 10 lat co najmniej, więc jakieś wnioski można wyciągać. Szczerze mówiąc, to rozważam mocno powrót do efajki, bo zwyczajnie lubiłem sobie zapalić, szczególnie mając mocno miętowy i nikotynowy liquid, no ale skoro już rzuciłem, to głupio wracać do czegoś w opór szkodliwego. tak, wiem, że na pewno nie jest to zdrowe - ale jest jednak różnica pomiędzy czymś co rzekomo powoduje minimalne skutki zdrowotne, tak naprawdę w granicy błędu pomiaru, a czymś, co prowadzi do raka płuc.
@AnonimoweMirkoWyznania: nie ma żadnych poważnych badań potwierdzających szkodliwość EIN. Każde badanie które wskazuje na ich szkodliwość ma duże błędy: spalanie grzałki, badanie byłych palaczy tytoniu, brak porównania stężeń substancji szkodliwych, używanie urządzeń w sposób inny niż zalecany. Możesz zminimalizować ewentualną szkodliwość używając prostych liquidów gliceryna+glikol+mentol i często zmieniając grzałki. Mi wystarczy porównanie stanu zdrowia e-palaczy i palaczy.
Jak jest ze szkodliwością #vape #epapieros #epapierosy ?
Paliłem to przez półtora roku, rzuciłem niedawno, ale mówiąc szczerze brakuje mi tego.
Szukałem badań, ale albo są one niekompletne, albo ich metodologia jest idiotyczna, nie uwzględnia np. tego co wydziela się z grzałki po jej podgrzaniu, albo jedyne co w nich jest to słabo poparte nauką, populistyczne slogany typu "95% mniej szkodliwe od zwykłych papierosów".
No więc, może ktoś tutaj znalazł jakieś sensowniejsze badania? W sumie epety są na rynku już z 10 lat co najmniej, więc jakieś wnioski można wyciągać.
Szczerze mówiąc, to rozważam mocno powrót do efajki, bo zwyczajnie lubiłem sobie zapalić, szczególnie mając mocno miętowy i nikotynowy liquid, no ale skoro już rzuciłem, to głupio wracać do czegoś w opór szkodliwego. tak, wiem, że na pewno nie jest to zdrowe - ale jest jednak różnica pomiędzy czymś co rzekomo powoduje minimalne skutki zdrowotne, tak naprawdę w granicy błędu pomiaru, a czymś, co prowadzi do raka płuc.
#zdrowie #medycyna #papieros #p-------y
---
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #635c644193652eaf26eef2a0
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
@AnonimoweMirkoWyznania: tego sie nie pali... https://starychemik.wordpress.com/
Mi wystarczy porównanie stanu zdrowia e-palaczy i palaczy.