Jak to jest z tą legalna medyczna marihuaną. Lekarz przepisuje 10 gram i daje zaświadczenie na 90 dni. Co jeśli nie zużyje w ciągu 90 dni towaru ? Mogę legalnie go używać i posiadać? Czy po 90 dniach konieczne jest odnowienie zasiwdaczenia aby legalnie stosować marihuanę #m-------a #wykopjointclub #medycyna
@Deathspeace: jakie zaświadczenie daje na 90 dni? Dostajesz receptę z 30 dniowym czasem realizacji i tyle w temacie. Lek ma swój termin ważności poza tym chyba nie ma przymusu jak szybko masz go zużyć.
@Deathspeace: zaświadczenie to tylko chwyt marketingowy, nie ma ono podstawy prawnej (najważniejsze abyś trzymał ją w oryginalnym opakowaniu, miał kod e-recepty oraz paragon). Oczywiście możesz posiadać zakupioną medyczną marihuanę przez 90 dni (jeśli nie minął termin przydatności do użycia).
dlaczego? Wszystko zależy od dawkowania, które zalecił lekarz
@Carenabis: traktuje MM bardziej jak jakies specjalne leki(nie jestem ekspertem). Czy specjalnego leku np. morfiny jesli dostales na recepte w tabletce to czy nie mozna posiadać jeśli dawkowanie jest wypisane?
Zarzuć proszę jakimś przepisem dla jasności. Sporo osób może mieć wątpliwości więc lepiej to wyjaśnić w osobnym wpisie
@SupreminTHC: Co do trzymania w oryginalnym opakowaniu, lepiej trzymać, ale nie ma takiego przepisu. Ba, tak w sumie to apteka nie powinna wydawać w oryginalnym opakowaniu ( ͡°͜ʖ͡°)
Wiele osób nie dostaje orgalnego opakowania i co wtedy?
Jeżeli chodzi o zaświadczenie lekarskie, czy ono nie ma mocy prawnej? Nie byłbym taki pewny, ale też nie mam tu żadnej wiedzy. Czasami zaświadczenie lekarskie w innych
Uwierz ziombel, ze zużyć 10g suszu zgodnie z zaleceniami lekarza w ciagu 90 dni jest niewykonalne xD tym bardziej przy użyciu waporyzatora, nawet jakbyś ćmił więcej.
@SupreminTHC: jest to specjalny lek, bo jest narkotyczny wystawiany na receptę rpw. @Dyspenseria: oczywiście, że nie ma mocy prawnej. Rozmawiałem z niejednym prawnikiem. To jest udostępnianie dokumentacji medycznej co jest w zasadzie nielegalne i narusza obowiązek tajemnicy lekarskiej. @krokof: ( ͡°͜ʖ͡°) @Ernest_Rozpustnik: susz używany za pomocą waporyzatora rzeczywiście wystarcza na dłużej, natomiast przeciętne dawkowanie pozwala zużyć 10g w
@Carenabis: no jest to specjalny lek, który jest regulowany mnóstwem przepisów dla lekarzy i farmaceutów. Tylko nie znalazłem nigdzie w prawie regulacji o nakazie utylizacji itp. praktycznie nie ma nic o obowiązkach pacjenta.
Jeżeli coś jest nie zakazane to jest legalne więc można trzymać dłużej niż 90 dni.
@Carenabis: co do zaświadczenia to bardzo możliwe, no mówiłem tutaj akurat nie wnikałem bo sama recepta w mojej opinii jest
Nie ma przepisów wedle których musisz zużyć lek w ciągu XX dni od daty zakupu. Za trzymacie w szafce przeterminowanych leków też nikt nikogo nie ściga.
W jednym się zgodzę z przedmówcami że zaświadczenie na 90 dni pachnie naciąganiem na jak najczęstsze wizyty i jako takie nie ma mocy prawnej - ale z relacji pacjentów - policjanci po zobaczeniu recepty i zaświadczenia spuszczają z tonu.
@GreenDoctor: a czy ja napisałem, że tylko przez 90 dni? Termin ważności, to chodzi o dobro pacjenta, żeby nie spożywać leków po dacie. Musicie mieć super standardy skoro to kwitujesz odpowiedzią w stylu "XD" ( ͡°͜ʖ͡°) dodatkowo Zaświadczenie lekarskie o przyjmowaniu preparatów konopi ze wskazań medycznych pozwolę sobie skwitować to analogicznie: X D
@pernikovy_tatko: @fiddle: Dobra dobra c--e, zapomnialem, ze na wypoku kazdy utylizuje 10 gram w ciagu jednego dnia w wiadrze po ziemniakach ( ͡°͜ʖ͡°) Ja tam w 3 miesiace zuzylem 5g, a ABV spokojnie moge jeszcze uzyc, bo czesto gesto to, co juz zostalo odparowane w starrym jeszcze jest w stanie z siebie troche oddac w vapcapie. Do tego mam szczescie w postaci
@Deathspeace: jakie zaświadczenie daje na 90 dni? Dostajesz receptę z 30 dniowym czasem realizacji i tyle w temacie. Lek ma swój termin ważności poza tym chyba nie ma przymusu jak szybko masz go zużyć.
@Carenabis: no nie wiem czy to prawda
@Carenabis: traktuje MM bardziej jak jakies specjalne leki(nie jestem ekspertem). Czy specjalnego leku np. morfiny jesli dostales na recepte w tabletce to czy nie mozna posiadać jeśli dawkowanie jest wypisane?
Zarzuć proszę jakimś przepisem dla jasności. Sporo osób może mieć wątpliwości więc lepiej to wyjaśnić w osobnym wpisie
Kupiłeś susz legalnie i jest to twoja własność, nikt nie może kazać ci tego utylizować, a też nagle nie stanie się nielegalny.
Jeżeli straci datę ważności to też nie ma znaczenia. Kupiłeś opakowanie i ono jest twoje.
Wiele osób nie dostaje orgalnego opakowania i co wtedy?
Jeżeli chodzi o zaświadczenie lekarskie, czy ono nie ma mocy prawnej? Nie byłbym taki pewny, ale też nie mam tu żadnej wiedzy. Czasami zaświadczenie lekarskie w innych
Taki przepis by nie miał sensu.
@Ernest_Rozpustnik: że co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dyspenseria: oczywiście, że nie ma mocy prawnej. Rozmawiałem z niejednym prawnikiem. To jest udostępnianie dokumentacji medycznej co jest w zasadzie nielegalne i narusza obowiązek tajemnicy lekarskiej.
@krokof: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Ernest_Rozpustnik: susz używany za pomocą waporyzatora rzeczywiście wystarcza na dłużej, natomiast przeciętne dawkowanie pozwala zużyć 10g w
Jeżeli coś jest nie zakazane to jest legalne więc można trzymać dłużej niż 90 dni.
@Carenabis: co do zaświadczenia to bardzo możliwe, no mówiłem tutaj akurat nie wnikałem bo sama recepta w mojej opinii jest
@Carenabis: wystawienie zaświadczenia na żądanie pacjenta o przyjmowanych lekach jest naruszeniem tajemnicy lekarskiej?
Nie ma przepisów wedle których musisz zużyć lek w ciągu XX dni od daty zakupu.
Za trzymacie w szafce przeterminowanych leków też nikt nikogo nie ściga.
W jednym się zgodzę z przedmówcami że zaświadczenie na 90 dni pachnie naciąganiem na jak najczęstsze wizyty i jako takie nie ma mocy prawnej - ale z relacji pacjentów - policjanci po zobaczeniu recepty i zaświadczenia spuszczają z tonu.
Musicie mieć super standardy skoro to kwitujesz odpowiedzią w stylu "XD" ( ͡° ͜ʖ ͡°) dodatkowo
Zaświadczenie lekarskie o przyjmowaniu preparatów konopi ze wskazań medycznych
pozwolę sobie skwitować to analogicznie: X D
Dobra dobra c--e, zapomnialem, ze na wypoku kazdy utylizuje 10 gram w ciagu jednego dnia w wiadrze po ziemniakach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja tam w 3 miesiace zuzylem 5g, a ABV spokojnie moge jeszcze uzyc, bo czesto gesto to, co juz zostalo odparowane w starrym jeszcze jest w stanie z siebie troche oddac w vapcapie.
Do tego mam szczescie w postaci