Wpis z mikrobloga

Co w tym krindżowego? Bardzo fajne, klimatyczne święto.

@murmurlrl: pewnie chodzi o tandetne stylizowanie się na "straszną" tematykę, w istocie będącą przebieraniem się w popkulturowo rozumiany horror. Zabawa klimatyczna chyba tylko dla kompletnych śmieszków, które nawet z typowo cierpiętniczych tematów śmierci czy strachu robią wesołkowaty bazar. Już wole katolskie podejście, przynajmniej nie ma tam tyle żenady (z ang. cringe).
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: a co myślisz o święcie jakby facet sie za konia/psa/straszydło przebierał i łaził od domu do domu zbierał cukierki/ pieniądze? Dodatkowo tradycyjnie mógłby podszczypywać panny w domu ? Cringe co?

Tak. To polski "turoń".
Jak ktoś chce się bawić to w Polsce nie ma swiat gdzie się ludzie przebierają wiec halloween spoko. Jak ktoś nie chce to może siedziec w domu. Przypominam tylko ze wszystkich świętych to radosne swieto
  • Odpowiedz
@bh933901: A czy to dobre podejście, żeby śmierć i strach były cierpiętnicze? Co do strachu - już od bardzo dawna jest elementem rozrywki i kultury, jednak horrory po coś powstały. Horrorcore i "straszna" estetyka w wielu różnych stylach muzycznych, modowych to nic "nowego". Śmierć to sprawa na osobną debatę, ale jak dla mnie podejście większości ludzi, a już zwłaszcza katoli, którzy boją się śmierci jak ognia jest po prostu żałosne
  • Odpowiedz
Zabawa klimatyczna chyba tylko dla kompletnych śmieszków, które nawet z typowo cierpiętniczych tematów śmierci czy strachu robią wesołkowaty bazar. Już wole katolskie podejście, przynajmniej nie ma tam tyle żenady (z ang. cringe).

@bh933901: nie to co Wielkanoc, która celebruje śmierć, mękę i zmartwychwstanie (typowo cierpiętnicze tematy) Jezusa kolorowymi jajkami w koszyku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@CipakKrulRzycia: pamiętam jak to organizowali w jakiejś szkole.
Wladowali się dziennikarze z kamerami i dziwili sie że dzieci słabo się bawią i co to za impreza.. .
A to była zwykła dyskoteka dla dzieciaków tylko że organuziwana przez Kościół.
Chciał bym zobaczyć Ci dziennikarze by się świetnie bawili jak ktoś chciał by robić reportaż na całą Polskę z np. Ich rodzinnej imprezy
  • Odpowiedz
@murmurlrl: tylko że halloween nie jest straszny, jest kiczowaty. Tak jak disco-polo nie tyle jest romatyczne, co jest tandetą o tematyce miłosno-zabawowej. Tak, dobrze by było, żeby tematyka śmierci i strachu była cierpiętnicza. To nie znaczy, żeby się jej bać i nakręcać strach wokół niej. Wręcz przeciwnie, biorąc na poważnie tematykę śmierci, bez upupiania jej pseudostrasznymi potworkami z dyni, można się z nią oswoić lepiej, niż przez obracanie jej w
  • Odpowiedz
nie to co Wielkanoc, która celebruje śmierć, mękę i zmartwychwstanie (typowo cierpiętnicze tematy) Jezusa kolorowymi jajkami w koszyku

@rimyi: dobrze rozumiem, że próbujesz wytłumaczyć pajacerkę halloween tym, że "przecież katolicy też pajacują na Wielkanoc"? Czyli potrzebujesz pozwolenia na pajacowanie od katolików? Czy o co ci chodzi z tą uwagą?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@murmurlrl:

Co w tym krindżowego?

A choćby komercjalizacja.

@Trauma_Teddy: k---a popatrz jak nasze święto zmarłych jest skomercjalizowane - wata cukrowa, kawka, jakieś j----e zabawki chińskie, obwarzanki, to wszystko sprzedawane przy cmentarzach. Nie wspomnę o konkursie na najbardziej wypasiony lampion z melodyjkami i diodami LED.
  • Odpowiedz
Dzieci przebrane za duchy wpeirdalają cukierki, no koń by się uśmiał

@Trauma_Teddy: co w tym krindżowego i czemu reagujesz na to jakby to pretendowało do super dowcipu, a nie po prostu zabawy w przebieranie? Imprezy tematyczne obejmujące dopasowane stroje to nie nowy wynalazek ani coś unikatowego xD
  • Odpowiedz
dobrze rozumiem, że próbujesz wytłumaczyć pajacerkę halloween tym, że "przecież katolicy też pajacują na Wielkanoc"? Czyli potrzebujesz pozwolenia na pajacowanie od katolików? Czy o co ci chodzi z tą uwagą?

@bh933901: nie, nie mam zamiaru niczego tłumaczyć bo nie ma czego. Ludzie dobrze się bawią i ty masz z tym problem, nie ja. Śmieszy mnie natomiast wytykanie pajacerki ze śmierci jednocześnie nie zauważając, że nasze tradycje mają bardzo podobne pajacowanie
  • Odpowiedz
@rimyi: to po co do mnie piszesz, skoro to ja mam problem, a ty nie?

Śmieszy mnie natomiast wytykanie pajacerki ze śmierci jednocześnie nie zauważając, że nasze tradycje mają bardzo podobne pajacowanie ze śmierci

Problem w tym, że wielkanoc nie jest świętem poświęconym śmierci, tylko czemuś wręcz przeciwnemu. Argument nie tylko sofistyczny, na zasadzie "a u was biją murzynów", ale też słaby merytorycznie.
  • Odpowiedz