Wpis z mikrobloga

@munioman: W Malborku. 30k mieszkańców :-)

@Konkol: U mnie na szczęście będzie tylko mniejsza robota, odbarwienia, zaczątki próchnicy gdzie zrobią to w 5 minut itd. Największa była plomba o której mówiłem, potem to już praktycznie "kosmetyka".

@dzek: Yep. Muszę podziękować #!$%@? amatorowi (a niby taki "dobry", który wyrywał mi z 13 lat temu szóstkę. Wszystko fajnie, tylko jakoś na zdjęciu nie zauważył (kapnął się po bodaj 3 godzinach), 3
Ogólnie to z czasem przyjdzie mi skasować dwie ósemki, ale zaproponowane ceny były znośne (praktycznie 400zł od sztuki).

@arkadikuss: mnie mój dentysta na rwanie wysyłał na uniwerek na NFZ żeby zrobić to za darmoszke i ma to sens, z jej argumentacji to: przeciętni dentyści na co dzień zajmują się ratowaniem zębów a nie usuwaniem. Ci na NFZ jako, że to NFZ, to znacznie częściej rwą. Operacja niby szybka ale podobno wcale
To tez kwestia specjalizacji. Chirurg szczękowy po studiach szkoli się jeszcze 6 lat, często w szpitalu, by potem porzadnie rwać zeby i wykonywać inne czynności chirurgiczne.

@jabulani: No dobra, ale nadal wyrwanie zęba za 1500 zł to abstrakcyjnie wysoka cena jak na rynkowe warunki... Mój chłopak zapłacił 2 miesiące temu za wyrwanie właśnie u chirurga szczękowego trudnej, zatrzymanej ósemki niecałe 700 zł (w tym cena znieczulenia), gdzie za pozostałe ósemki już
Raz do roku, nie co pół roku. Zmieńcie dentystę, albo nauczcie się myć zęby xD.

@Keczupikczu: Niektórzy mają większe predyspozycje do kamienia niż inni. Ja mam np. retainer po leczeniu ortodontycznym, w okolicach którego szybko się kamień zbiera nawet jak dbam o zęby, a jak odpuszczę sobie nitkowanie to już w ogóle rośnie w oczach i po 2 miesiącach zęby tam są zakamienione, pomimo tego że zęby myję przynajmniej 2x dziennie
@Pantegram:
Kup irygator. Żadna szczoteczka elektryczna, czy soniczna nie da ci takiego efektu czystości. Po pierwszym użyciu czujesz się jakbyś dopiero co wrócił od dentysty po skalingu. Też mam tendencję do odkładania się kamienia, bo pijąc herbatę czy kawę "cedzę" przez dolne siekacze.
@Keczupikczu: Poza tym akurat mi higienistka stomatologiczna powiedziała, że nitkowanie jest zdecydowanie lepsze od irygowania, chociaż na pewno irygatory są wygodniejsze - zwłaszcza jak ma się np. aparat ortodontyczny, który nitkowanie znacznie utrudnia... Zastanawiam się czy to była tylko jej opinia czy faktycznie nitkowanie jest bardziej skuteczne.

No i oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że na pewno lepiej jest codziennie używać irygatora niż nitkować raz na jakiś czas ze względu na