Wpis z mikrobloga

#elektronika #pcb #arduino #atmega #avr

Dalej wojuje z moim przełącznikiem 100A 30V ostatnio pytałem o sterowanie mosfetów przez dzielnik rezystorowy, wszystko było by super gdyby nie to że jednak potrzebuje sterować (przerwać) "plusa" czyli muszę zrobić high side driver dla mosfetu N (czemu nie wezmę mosfet P ? bo maja DUŻE Rdson -na N będę miał straty 5-10W dla 100A a na P 10x tyle ;) )

wiec tak wiem ze by sterować N mosfetem w plusie potrzebuje dac na bramkę napięcie ponad napięcie które przełączać ma mosfet (w moim wypadku przełącza ok 30V wiec muszę dać ok 40V na bramkę)

opcje

-zbudować układ bootstrap - w sumie nie znam, nie próbowałem

-pompa ładunku - J.W

-Przetwornica Step Up (5v ->40V ) tu bedzie ciężko mało jest przetwornic na 40V teoretycznie można by dać MC34063A

-Prosty stepup na pinie pwm z uC

-dedykowany sterownik high side (będzie działać dla trybu ON/OFF ?)

dodam że to przełącznik wiec będzie w pozycjach ON/OFF żadnego PWM (ew moge dać sygnał pwm do generowania napięcia na bootstrap,charge pump itp)

Całość chcę zamknąć na płyce 5x5cm max (teraz na zwykłym sterowaniu mam 4x1.7cm całość)

Pozwole sobie zawołać @Felonious_Gru
zachwiej - #elektronika #pcb #arduino #atmega #avr 

Dalej wojuje z moim przełączni...

źródło: comment_XxufjAKBm8jVwZuVlfWHY3X7JHhICuMJ.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zachwiej: Agdyby tak zrobić mniej więcej stabilne źródło napięcie 40V używając dzielnika rezystorowego i źródła 100V (z 1W byś pewnie przeżył) , tym napięciem ściągać do góry mosfety, a dodatkowym mosfetem zwierać bramkę do masy?

Wtedy na dodatkowy mosfet dajesz domyślnie polaryzowanie bramki zamiast rozładowywania żeby bez sygnału nie włączyć odbiornika.

Ma to sens?
  • Odpowiedz
wiec tak wiem ze by sterować N mosfetem w plusie potrzebuje dac na bramkę napięcie ponad napięcie które przełączać ma mosfet (w moim wypadku przełącza ok 30V wiec muszę dać ok 40V na bramkę)

@zachwiej: ??
  • Odpowiedz