Aktywne Wpisy
Iorem_ipsum +68
Mentzen w debacie mówi że z żoną wynajmował przez cztery lata, a potem kupił mieszkanie 60 metrów, a po kolejnych trzech latach stać go było żeby kupić jeszcze większe mieszkanie, a potem dom..
Kvrwa ten odrealniony człowiek będzie pouczał ludzi że wystarczy pracować i można się dorobić. Ciekawe po ilu latach pracy w jego firmie stać jego pracowników na zakup 60 metrowego mieszkania, potem większego, a potem domu...
#mentzen #nieruchomosci #kanalzero #
Kvrwa ten odrealniony człowiek będzie pouczał ludzi że wystarczy pracować i można się dorobić. Ciekawe po ilu latach pracy w jego firmie stać jego pracowników na zakup 60 metrowego mieszkania, potem większego, a potem domu...
#mentzen #nieruchomosci #kanalzero #
Ej biedni ludzie, którzy użalają się, że nie stać ich na kupno mieszkania/zarabiania porządnych pieniędzy. Gdzie byliście jak trzeba było rozwijać specjalistyczne umiejętności w danej branży? Co robiliście w czasie szkoły, studiów? Ale odpowiedzcie szczerze jak przepracowaliście ten okres. Bo to już jest męczące jak ciągle tylko słyszę „daj, daj, daj, bo my mamy gorzej” A może weźcie odpowiedzialność za swoje czyny i przemyślcie kto odpowiada za taki a nie inny stan
Robię próbę z winogrona na dzikich drożdżach, nastaw ma 1 tydzień, do tej pory wszystko było ok i za kilka dni planowałem wywalić owoce ze względu na pestki.
Fermentacja z dnia na dzień co raz bardziej intensywna (woda w rurce bulgocze raz na 3 sekundy). Popełniłem błąd z cukrem bo dałem go za dużo przy nastawianiu i na start wyszło jakieś 26blg (po za skalą) ale po 24h fermentacja mimo to jednak ruszyła. Wczoraj zauważyłem, że moszcz zrobił się bardzo jasny, po zamieszaniu balonem tworzy się intensywna piana i ma w sobie taki jakby biały nalot, który pozostaje po tym jak zniknie piana (co widać na zdjęciu). Balon od momentu nastawu nie był otwierany, zapach z rurki początkowo był "normalny" ale od wczoraj ewidentna zmiana - czuć w tym intensywny zapach nie wiem... drożdży? niezbyt przyjemny.
#winodomowejroboty #winodomowe #winiarstwo
Chyba okej, po 2 tyg wyrzuciłem owoce i potem fermentowało jeszcze przez około tydzień i cukier się skończył. Dałem piro dla pewności i posłodziłem, teraz stoi w chłodnym miejscu i się klaruje, jestem już po jednym zlaniu. Trochę dziwi tylko kolor, który jest raczej różowy i bardzo jasny. Raczej się nie zepsuło bo smakuje w miarę normalnie ale ten smak nie jest jakiś powalający (smakuje jak tani jabol xD) ale może