Wpis z mikrobloga

Są tu jakieś Mirki i Mirabelki, którzy jeżdżą na Canyon Spectral 125? Najlepiej na tych małych rozmiarach. Chętnie bym zasięgnął opinii użytkowników, może być na pw.
Przymierzam się do kupna roweru trailowego i póki co model od Canyona jest najbliższy memu sercu i wymaganiom portfelowym. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#canyon #rower #mtb
  • 12
  • Odpowiedz
@krry: kompletnie bez sensu model, co potwierdza choćby to że kanion miał go w promocji = się nie sprzedaje. Bierz 160 na 29", jedzie to równie zajebiście, jak będziesz potrzebował mniej skoku to tylko pompujesz więcej, a pojedziesz w góry/single to Ci nie braknie zawieszenia. 125mm to do XC najwyżej.
  • Odpowiedz
Jak dla mnie 125mm to nie jest sciezkowiec. Zależy jeszcze od rozmiaru koła. Sam jeżdżę na spectralu z 2018 - czyli 140mm i 27.5 i niestety czasami brakuje tego skoku
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@siona: kiedyś też chciałem taki rower z małym skokiem, jednak teraz te rowery są jakieś cieżkie. Ten spectral 125 w najtańszej wersji waży 15,7kg czyli tyle co mój rower superenduro 180/170mm skoku na kole 27,5.

Mój poprzedni rower (Giant trance 2016) ze skokiem 140/140mm i kole 27,5 bez pedałów ważył równe 13kg.
  • Odpowiedz
@siona: @GrubyKociol: Połowę swojego aktualnego życia jeżdżę na rowerze xc ze 100 mm skoku z przodu, a z tyłu z tym, co wybiorą nogi. Decydując się na nowy rower, tym razem fulla, chcę by nadal jakoś podjeżdżał, jednocześnie dając frajdę na zjazdach. Enduro tej frajdy na zjeździe da więcej, ale tu znowu raczej tego nie wykorzystam, a już z pewnością nie na jakichś skokach - dlatego też kieruję
  • Odpowiedz
@krry: mi się ten mały spektral podoba! Ma 64 główkę, duży reach, dość stromą rurę podsiodłową i jest płaski!
Sam jeżdżę na rowerze 130mm i do tej jazdy więcej mi nie trzeba. Owszem fajnie by mieć coś bardziej enduro ale obok a nie zamiast!

To naprawdę jest kwestia preferencji.
  • Odpowiedz
Sam jeżdżę na rowerze 130mm i do tej jazdy więcej mi nie trzeba. Owszem fajnie by mieć coś bardziej enduro ale obok a nie zamiast!

@siona: Otóż to! Poza tym, ja się nie będę oszukiwał, aż takim wyjadaczem nie jestem, żeby w pełni wykorzystać możliwości zjazdowe roweru enduro. A oprócz tego musiał bym się bardziej męczyć na podjazdach (zakładam, że nie zawsze będę korzystał z wyciągu).
Znajomy ma Treka Fuel
  • Odpowiedz
@nocnyfilm: Co do tego czy jest to dobry rower na jedyny jako uniwersalny sprzęt to wszystko zależy od preferencji. Dla jednych będziesz za dużo skoku do jazdy po Mazowszu, dla innych będzie ok, mam znajomego który robi KOMy na rowerze enduro w okolicach Warszawy ;) (170/160 skoku). Mi on bardzo pasuje.
  • Odpowiedz