Czy jest ktoś tu dysponujący wiedzą, czy w drugiej połowie czerwca okolice tych tras nie są pokryte śniegiem? Swoją drogą planuje, to i tak zweryfikować kilka dni przed wyjazdem na podstawie zdjęć, jakie są umieszczane przez innych ludzi np. na FB, natomiast orientacyjna wiedza, pomoże mi się przygotować.
2 pytanie - Dużo się mówi o doświadczeniu o chodzeniu po śniegu i lodzie, w takim razie co polecacie na przetarcie? ( ͡°͜ʖ͡°)
@klawiatura1234: a co do drugiego pytania. To polecam sobie ogarnąć rączki i wyskoczyć w takim lutym np na sarnia skałe albo pokręcić się w okolicach schronisk (za wyjątkiem Murowańca bo tam potrzebne byłyby pełne raki). Od biedy na rączkach w dobrych warunkach mozna wjechać na Kasprowy i zejść do Murowańca odwiedzając przy okazji czarny staw gąsienicowy
@klawiatura1234: ciężko powiedzieć, w tym roku w końcówce maja jeszcze było biało na wyższych szczytach, w drugiej połowie czerwca generalnie śniegu być nie powinno, chociaż jak wyżej kolega napisał, trochę na zawracie na pewno będzie, ja spotkałem resztki w sierpniu, ale nie stanowił problemu, bo był obok szlaku.
W sumie potwierdziliście moje wyobrażenia co do tego śniegu w drugiej połowie czerwca. W tym roku wchodząc na Rysy zdaje się 1 czy 2 sierpnia obok szlaku leżało jeszcze sporo śniegu i to nie tak wcale wysoko, bo lekko za czarnym stawem.
Planuje trasę: https://mapa-turystyczna.pl/route/3stsq#49.23707/20.00696/14
Czy jest ktoś tu dysponujący wiedzą, czy w drugiej połowie czerwca okolice tych tras nie są pokryte śniegiem? Swoją drogą planuje, to i tak zweryfikować kilka dni przed wyjazdem na podstawie zdjęć, jakie są umieszczane przez innych ludzi np. na FB, natomiast orientacyjna wiedza, pomoże mi się przygotować.
2 pytanie - Dużo się mówi o doświadczeniu o chodzeniu po śniegu i lodzie, w takim razie co polecacie na przetarcie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#tatry
Przejście Świnica na Kasprowy powinno być spoko bo to południową strona.
Tak czy siak - na teraz jest to wróżenie z fusów. Ale imho możesz spokojnie się nastawiać że będą letnie warunki.
Dużo zależy w sumie od tego jak sroga zima będzie ;)
Od biedy na rączkach w dobrych warunkach mozna wjechać na Kasprowy i zejść do Murowańca odwiedzając przy okazji czarny staw gąsienicowy
W sumie potwierdziliście moje wyobrażenia co do tego śniegu w drugiej połowie czerwca. W tym roku wchodząc na Rysy zdaje się 1 czy 2 sierpnia obok szlaku leżało jeszcze sporo śniegu i to nie tak wcale wysoko, bo lekko za czarnym stawem.