Aktywne Wpisy
ryzu +26
my już pod aresztem śledczym, #budda pdw
Ukiss +86
Łódzka Manufaktura przed i po rewitalizacji
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #lodz
Więcej moich ciekawostek: #losoweciekawostki
#ciekawostki #lodz
Doskonale to widać na przykładzie rekonstrukcji historycznych. Dziś wielu ludzi uważa że przebieranie się i naśladowanie np wikingow to świetna zabawa. Ogólnie bardzo fajni ludzie ciekawa kultura itp.
Ale tak naprawdę byli to bandyci którzy mordowali gwałcili i kradli. A my robimy z tego taka wesoła zabawę.
Czy za kilkaset lat ludzie będą się przebierać dla zabawy za rosyjskich orków którzy obecnie gwalca i zabijaja na Ukrainie?
Według mnie takie cukierkowanie historii powoduje u ludzi fałszywy obraz świata.
#antynatalizm #historia #depresja
Ludzie niezwykle odważni i inteligentni wspomagani przez swoich druidów.
Odnieśli sukces na wielu polach, szczególnie w żeglarstwie i dyplomacji.
A kto nie gwałcił czy mordował wtedy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
masz siedzieć i płakać
@galek: bzdury, wikingowie byli dobrymi ludźmi
Ciekawa ? Czyli można zabijać i gwałcic ale pod warunkiem że masz ładne ciuszki lol
A że to była norma? To ma być uzasadnienie "cukierkowania" raczej powinno się przedstawiać tak jak było
A czemu pomijać g---t? To idiotyczne wybierać sobie z historii tylko to co nam się podoba i resztę pomijać
Aktualnie nie można, bo zmieniło się społeczeństwo i prawo, ale wtedy w pewnych warunkach można było. Rekonstrukcja historyczna to tylko rekonstrukcja hiatoryczna a nie kopiowanie przeszłości 1:1. Z resztą nawet nie jest to możliwe, bo nie jesteśmy już w stanie postrzegać świata, tak jak ludzie przed 1000 lat. Słowo ja dzis: kultura magiczna. Google
Szukaj.
Dlaczego się odtwórcy w ramach rekonstrukcji nie gwalca? Nie wiem, może dlatego że