Wpis z mikrobloga

Bohaterem tego numeru jest profesor Jan Miodek który, jak się okazuje, gotować nie umie, ale lubi zjeść. Chwali wypieki żony i teściowej, potrawy swoich rodziców. Jedyny przepis jaki podaje to na ugotowanie ryżu, który według niego wychodzi zawsze dobrze. Więcej jest mowy o pochodzeniu różnych słów związanych z kuchnią, co i tak czyta się ciekawie.
Zdałam sobie sprawę że pan Miodek ma już prawie 80 lat, pan Jerzy Bralczyk podobnie. Jest cała
Pobierz maegalcarwen - Bohaterem tego numeru jest profesor Jan Miodek który, jak się okazuje,...
źródło: comment_16650567184VmzVm7jT4BUZAnvCDmIHW.jpg
Mamy artykuł prezentujący państwa Rogalskich którzy są wegetarianami od 11 lat i opowiadają jak do tego doszło, co jedzą, proponują swoje dania. Mówią, że z początku ukrywali fakt bycia wegetarianami bo bali się niezrozumienia i braku akceptacji. Używają pasty miso (skąd w 1996 w Polsce miso?) i wśród ich gości furorę zrobiło leczo z kabaczka, które dziś wydaje się zupełnie normalnym daniem. Pociesznie się czyta takie rzeczy, widząc jaki gigantyczny krok został
Pobierz maegalcarwen - Mamy artykuł prezentujący państwa Rogalskich którzy są wegetarianami o...
źródło: comment_1665056765KcOdGDuW05a3ou8YTzcp6e.jpg
To ciasto (w zasadzie murzynek with extra steps) wygląda jak archetypiczny tort sprzed 20 lat, jaki pamiętam z dzieciństwa: ciasto biszkoptowe + śmietana + owoce z puszki. Kiedyś to kurła było, żadne tam frużeliny, musy srusy. Ciekawostka: autorka tej rubryki ("kulinarny zodiak") to pani Alina Fedak, znana ze swoich książek kulinarnych napisanych wspólnie z panią Pauliną Fedak na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Mam 3 książki tej pani, są napisane wesołym, przystępnym
Pobierz maegalcarwen - To ciasto (w zasadzie murzynek with extra steps) wygląda jak archetypi...
źródło: comment_1665056791cORNFMcZfQnhNnYUxV7sbc.jpg
Jeżeli kogoś interesują Kresy, to w "Kuchni" czasem ukazywały się teksty autorstwa pana Witolda Szolginia, lwowiaka, autora wielu książek na temat Lwowa. Tutaj jest jego wspomnienie o przygotowywaniu się do świąt Bożego Narodzenia, szczegółowy opis prac kuchennych wykonywanych przez jego matkę oraz jego samego.
A jeśli ktoś woli Pragę, to mamy tu artykuł o twórczości Hrabala z perspektywy kulinarnej, czyli smakowite opisy dań z jego powieści - kurczęta z rożna, wątrobianki, pieczenie