To jest w ogóle możliwe? Gościu mówi że jak naleje się wody z cukrem do wyżłobionej dyni i zostawi na parę miesięcy to w środku będzie czysty spirytus 70% XD Przecież najlepsze drożdże gorzelnicze wytrzymują maks 20 parę procent, to skąd miałoby się tam wziąć 70%, i to na dzikich drożdżach? #alkohol #bimber #wino #winiarstwo #pytanie #pytaniedoeksperta #kudlinski #adolfkudlinski
#alkohol #bimber #wino #winiarstwo #pytanie #pytaniedoeksperta #kudlinski #adolfkudlinski
@HumanBeing: Już tłumaczę,opróżniasz destylujesz i wlewasz z powrotem
@HumanBeing: nie.
no kur... nawet wirusy (coś co nie żyje) nie jest w stanie przetrwać w 70% roztworze etanolu...
Tak jak piszesz, drożdże gorzelnicze potrafią dożyć do 20 / 20 paru procent - i to i tak wyselekcjonowane mutanty.
A najprawdopodobniej w ogóle nie powstaje tam żaden alkohol, tylko fermentują bakterie kwasu mlekowego bo jest ich zdecydowanie więcej w otoczeniu.